Simeze clujene | Expoziție de artă sacră, inaugurată la Galeria Făclia

În preajma sfintelor sărbători, o nouă manifestare expozițională este găzduită de Galeria de artă Făclia, care a obișnuit publicul cu diverse astfel de evenimente în decursul anului.

Dacă anterior, în perioada Postului Sfintelor Paști, am asistat la expoziția de icoane pe sticlă semnată de tânăra Anda Moldovan, urmată de expoziția Mirelei Ungureanu, „Alice in Wonderland”, și, respectiv, de evenimentul care a adus în atenția publicului fotografii de epocă inedite, sub genericul „Casa Regală, la pas prin orașul comoară”, iată că acum suntem în fața unui nou moment de meditație și uimire în fața măreției sfinte și a frumosului, prin intermediul lucrărilor realizate de cadrele didactice și studenții Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, specializarea Artă Sacră. Operele sunt realizate în tehnici dintre cele mai diverse, de la pictură pe pânză, pictură pe lemn, pictură murală și până la miniatură, grafică sau restaurare.

În prezența unui public numeros, vernisajul a avut loc luni, 5 decembrie, în apropierea sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae și, totodată, vestind marea sărbătoare a Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos care ne bate la ușă. Cu acest prilej, au luat cuvântul invitații Pr. conf. univ. dr. Marin Cotețiu, Lector univ. dr. Alin Trifa, Lector univ. dr. Marius Ghenescu, jurnalistul Demostene Șofron. Poetul și teologul Victor Constantin Măruțoiu a susținut un moment poetic iar tenorul Mihai Lupu a încântat auditoriul cu emoția colindelor românești.

„Vă mulțumim frumos că ne oferiți din nou prilejul să venim la dumneavoastră și să deschidem de data aceasta seria de evenimente din săptămâna Facultății, o săptămână în care îl prăznuim pe Sfântul Ierarh Nicolae, ocrotitorul Paraclisului Facultății noastre. Cu aceste evenimente ne pregătim și de sărbătoarea Nașterii Domnului Iisus Hristos, ne primenim sufletele prin imagini frumoase, prin sunet de colinde, prin bucuria pe care ne-o transmitem unii altora”, a spus Pr. conf. univ. dr. Marin Cotețiu.

„După efectele C-19 și ale războiului actual, starea de incertitudine persistă, o ducem mai departe. În mod normal, muzele ar tăcea în zgomotul armelor. Din fericire, la noi muzele merg mai departe, sunt prezente și ne colorează viața de zi cu zi. Expoziția de astăzi aduce foarte multe noutăți sub raportul tehnicilor, al imaginilor, este un lucru foarte important. Ne închinăm imaginii, cu ea intrăm într-un dialog. Icoana este istoria Bisericii, istoria sfinților, istoria Mântuitorului și a Maicii Domnului”, a afirmat jurnalistul Demostene Șofron.

„Mă bucură prezența noastră aici, din nou, și prezența între noi a domnului Victor Măruțoiu, prieten, scriitor, fost profesor de Noul Testament, și a artistului plastic Mirela Ungureanu, cea care ne-a ajutat și în anii trecuți și cu care am păstrat o colaborare frumoasă. La ce mă gândeam când părintele Marin a făcut rugăciunea, mâna care își face semnul Crucii stă exact în aceeași poziție ca mâna care ține pensula sau stiloul. Gândindu-ne astfel, putem spune că scriitura și pictura vor fi cu adevărat plinite dacă vor ajunge doxologice, implicit sau explicit”, a evidențiat Lector univ. dr. Alin Trifa.

„De când a început războiul în frumoasa Ucraină, eu ilustrez omul în disperarea lui. Dacă veți studia aceste desene militante, veți vedea omul ca umbră, omul care dispare, care se transformă și care, totuși, se apropie de înger, de Dumnezeu”, a subliniat Lector univ. dr. Marius Ghenescu, care a vorbit, de asemenea, despre revista Tabor, revistă de cultură și spiritualitate românească.

Icoanele expuse la sediul Galeriei de artă Făclia redau cu măiestrie chipul unor sfinți precum Sfântul Nicolae, Sfântul Siluan, Sfântul Mare Mucenic Mina, Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Totodată, descoperim cu bucurie și evlavie icoana care prezintă scena Nașterii Mântuitorului și îndrăgita reprezentare picturală Fecioara cu pruncul.

Expoziția Departamentului de Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă UBB Cluj-Napoca poate fi vizitată până în data de 7 ianuarie, între orele 8-16.

Inițiată în 2019, manifestarea se află anul acesta la cea de-a treia ediție, fiind organizată sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – Filiala Cluj.

 

 

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut