Simeze clujene | Expoziție comemorativă Vetró Bodoni Zsuzsa

*25 iulie – 9 august * Turnul Croitorilor

Centrul cultural clujean revine în atenția publicului cu o nouă propunere. Este vorba despre expoziția comemorativă dedicată artistului plastic Vetró Bodoni Zsuzsa, născută la data de 25 iulie 1951.

„Desenez, pictez, fac ceea ce cred că trebuie să fac. Caut conexiuni în această lume încâlcită și minunată, – să văd, să descopăr și să prezint – asta este treaba mea”, mărturisea Zsuzsa Bodoni.

Artista este originară din Cluj-Napoca, unde a urmat studiile, absolvind Liceul de Arte Plastice și respectiv Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu, specializarea grafică, în 1975.

După finalizarea studiilor, Zsuzsa Bodoni s-a stabilit împreună cu soțul, sculptorul Vetró András, la Târgu Secuiesc, unde a predat desen, grafică și istoria artei la Liceul Teoretic Nagy Mózes. Și-a pregătit elevii pentru mai multe concursuri de desen la nivel national și internațional.

Ambii fii ai celor doi evoluează în domeniul artistic. András Sebestyén Vetró Bodoni trăiește, predă și creează în Brașov, iar Barnabás Bodoni Vetró locuiește, predă și activează ca artist în Sfântu Gheorghe.

Zsuzsa Bodoni semnează ilustrațiile din cartea lui Végh Olivér, intitulată A kalotaszegi fazekasság/ Ceramica din Țara Călatei, apărută la editura Kriterion în anul 1977. A asistat la restaurarea tavanului casetat din Camera Cavalerilor a Castelului Lázá (comuna Lăzarea, județul Harghita), una dintre construcțiile remarcabile ale arhitecturii din spațiul transilvan din secolul al XVII-lea.

Începând cu anul 2000, Zsuzsa Bodoni a fost lector universitar la filiala din județul Covasna a Universității Babeș-Bolyai (domeniile pedagogia artei, istoria artei) la Facultatea de Psihologie și Știintele Educației – Grădinita și Pedagogia Invățământului Primar. A coordonat managementul tezei, cursurile practice și a mentorat profesori debutanți.

În anul 2013, artistei i s-a acordat premiul Ezüst Gyopár din partea Asociației Profesorilor Maghiari din România. A participat cu lucrări la aproximativ 70 de expoziții de grup și în tabere de creație naționale și internaționale, iar parte dintre operele sale se găsesc și în colecții private din Ungaria, Franța, Elveția Olanda, Canada și Germania.

După trecerea în neființă (8 decembrie 2020), artista este omagiată prin expozițiile comemorative organizate la Târgu Secuiesc (2021) și Cluj-Napoca (2022).

La inaugurarea expoziției găzduite de Turnul Croitorilor (luni, 25 iulie a.c., ora 17.00) va lua cuvântul istoricul de artă Zakariás Ágota. Lucrările expuse vor putea fi ulterior vizionate de luni până duminică, între orele 10.00-13.00 și respectiv 14.00-18.00. Intrarea este liberă.

Iulia GHIDIU

Foto: Miklós Barabás Guild

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut