Simeze clujene | Expoziție artistică despre violența de gen, deschisă la Cluj-Napoca

Clujul găzduiește în această perioadă mai multe evenimente culturale desfășurate în cadrul campaniei 16 zile de activism împotriva violenței de gen, eveniment anual organizat de către Institutul Român Pentru Pace (PATRIR) și Alianța Clujeană a Campaniei de 16 zile.

„Ne alăturăm și în acest an campaniei inițiate de PATRIR. Avem pregătite de această dată trei evenimente, toate având ca temă conștientizarea efectelor devastatoare ale violenței de gen. Expun artiști din țară și străinătate, avem instalații artistice realizate din materiale reciclate și o omagiem pe Brigitta Dachmann, prin intermediul ultimului ei proiect, Eva”, a declarat președintele Asociației Art Mirror, Cristina Cantemir.

Karambol, o expoziție despre consecințele violenței

Karambol ne vorbește despre tumefierea sensibilității umane, despre lipsa compasiunii și a empatiei. Propunem un traseu expozițional care surprinde un spectru larg al consecințelor nefaste ale violenței, de la martiriul trupurilor, la martiriul interior al psihozelor post-traumatice și încheind cu un accent major pe ura de gen”, anunță organizatorii.

Expoziția Karambol cuprinde lucrări semnate de artiștii Liviu Bulea, Cristina Cantemir, Cristina Daniela Gagiu, Mihai-Vlăduț Gicoveanu, Ioana Iacob, Lilia Liutko, Lucian Szekely-Rafan, Oana Pop, Oana-Maria Pop, Janneke Vos, Elena Waldorf și este deschisă spre vizitare până în data de 10 decembrie, la The Cosmic House, situat pe strada Eremia Grigorescu nr. 106. Intrarea este liberă, iar accesul se face pe baza unei programări prealabile, în intervalul orar 19:00-21:00.

Unele lucrări expuse pot fi cumpărate, iar o parte din fondurile obținute vor fi direcționate către centrele de susținere ale victimelor violenței, arată organizatorii în comunicatul remis presei.

EVA – eveniment tribut în memoria designerului de pălării Brigitta Dachmann

Un alt eveniment în cadrul campaniei de 16 zile de activism împotriva violenței de gen va avea loc vineri, 9 decembrie, la Hotelul Radisson Blu din Cluj-Napoca, și va cuprinde o expoziție de grafică, o expoziție de pălării și instalații artistice din materiale sustenabile, o licitație caritabilă și o tombolă.

Cu acest prilej, va fi adus un omagiu artistei Brigitta Dachmann, designer de pălării și membru onorific al Asociației Art Mirror, iar publicul va fi invitat să descopere ultimul proiect în care acesta s-a implicat: EVA.

De asemenea, în cadrul manifestării, artista Lilia Liutko din Ucraina va expune patru lucrări de grafică având ca subiect puterea feminină. Intrarea se face pe bază de donație, suma minimă recomandată fiind de 50 lei. Pentru a participa la evenimentul EVA – tribute to Brigitta Dachmann, este necesară înscrierea online în prealabil, accesând https://forms.gle/LuWYf5oH52dUrnpC7, mai anunță organizatorii în comunicat.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut