Simeze clujene | Desene din arhivă

În anul 2021 a avut loc prima ediție a manifestării interdisciplinare intitulate ”Parcul Artelor”, un proiect dezvoltat în cadrul Universității de Artă și Design care mizează pe producția de artă ca motor al dezvoltării urbane prin activități interculturale, găzduind o expoziție de pictură, grafică și fotografie contemporană. În această vară, proiectul revine cu o expoziție cuprinzând studii din arhiva Catedrei de Pictură, din anii 1954-1958, perioadă în care regăsim printre cadrele didactice coordonatoare nume de referință ale artei românești, precum Aurel Ciupe, Abodi Nagy Béla, Petru Feher, Mohi Alexandru, Anton Lazăr, Miklossy Gavril, Vereș Pavel.

Desenul ca notație zilnică, obiectivă sau subiectivă, precum scrierea unui jurnal, este o temă asupra căruia s-au aplecat mulți studenți ai departamentului Pictură. Această abordare a desenului a fost perpetuată, strategia educațională din acei ani având la bază desenul academic și aproprierea subiectului prin analiză.

Gramatica limbajului vizual se descifra prin acest tip de studiu așezat, corect, șlefuit și deosebit de expresiv, care denotă seriozitate tehnică îmbinată cu lejeritate plastică. Formatul standard, 100×70 cm, aparent neimportant, impune de fapt studentului provocări legate de compoziție, proporție și perspectivă, coordonate relevante și astăzi în cursurile practice, studiul în desen făcând parte din curricula UAD și în prezent, notează organizatorii.

Expoziția de față este organizată în Pavilionul departamentului Pictură, Aleea Parcului Nr. 2 și poate fi vizitată până în data de 24 septembrie 2022 inclusiv, de luni până vineri, în intervalul orar 14:00- 19:00.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut