Simeze clujene | Debut în toamna expoziţională la Gherla

Vineri seara sala de expoziţii a Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică din municipiul Gherla s-a umplut din nou cu amatorii artelor frumoase. Nu întâmplător, fiindcă în salonul primitor de oaspeţi a avut loc vernisajul expoziţiei artistului gherlean Kaczka Albin, un nume consacrat al vieţii culturale din localitate, care deja se află la cea de a cincea expoziţie personală, toate având loc în spaţiul din centrul oraşului.

De această dată autorul se prezintă în faţa publicului cu picturile realizate în perioada pandemiei, când – după afirmaţia domniei sale – a avut mai mult timp liber pentru a crea. Rezultatele se văd acum, când expune 17 lucrări de mari dimensiuni, majoritatea peisaje, dar printre exponate găsim şi un tablou cu substrat religios, mai exact Mănăstirea Nicula, un loc monahal mult căutat de plasticienii noştri.

În cadrul vernisajului, arta şi activitatea artistică a domnului Kaczka Albin au fost prezentate de managerul Centrului Turistic, doamna Monica Pătac, amfitrionul acestei manifestări de suflet, care a creionat traseul artistic al oaspetelui, pornind pe drumul tablourilor, de la iarnă până la anotimpul toamnei. Dânsa a subliniat frumuseţea peisajelor imaculate pe pânză şi varietatea culorilor folosite, specificând că „în tot răul ce domină lumea de astăzi, autorul lucrărilor expuse aduce ceva frumos în sufletele noastre”, impresie împărtăşită şi de participanţii la vernisaj, printre care am regăsit şi prietenii artelor din Cluj-Napoca şi Dej, sosiţi special la Gherla pentru acest eveniment.

Iată de ce prestigiu se bucură talentatul pictor gherlean, care, în cuvântul său, cu o modestie mai rar întâlnită, a recunoscut că el pictează doar în weekend, când timpul liber îi permite. Totodată, el s-a mai destăinuit „pentru mine, arta este un viciu”, prezentând publicului câteva din tehnicile şi secretele activităţii creatoare din sfera artei, recunoscând că, pentru el, pictura transformă culoarea lumii, tablourile sale redând lumină şi energie de care în zilele noastre cu toţii avem mare nevoie. Da, cele 17 lucrări expuse sunt expresia sufletului artistului, un suflet cald şi prietenos, cu care şi în weekend ne-a încântat.

La vernisajul de la Centrul Turistic a fost prezent şi primarul municipiului Gherla, Ovidiu Drăgan (domnia sa mereu onorează astfel de evenimente), care, după felicitările de rigoare, a menţionat „arta domnului Kaczka Albin, prin varietatea şi simbioza culorilor, aduce o lumină în peisajul cotidian al oraşului nostru”, spunând că „edilii montează sursele de lumină pe străzi, iar artistul le colorează prin arta lui”. Aşa este, autorul expoziţiei aduce un suflu nou vieţii artistice din localitate.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut