Simeze clujene | Călătorim printre culori, ghidați de Emil Ciubotaru

În deschiderea festivalului Toamna Muzicală Clujeană, foaierul Colegiului Academic din Cluj a găzduit vernisajul expoziției de pictură „Călătorie printre culori” a artistului Emil Ciubotaru, vineri, 14 octombrie. Artistul este cunoscut publicului clujean și apreciat, prezentând anterior și alte proiecte expoziționale.

Înaintea concertului inaugural al Toamnei Muzicale Clujene – ediția a 55-a!, în foaier atenția ni s-a oprit asupra coloritului bogat al lucrărilor pictorului buzoian Emil Ciubotaru, ce revine cu această ocazie pentru a opta oară la Cluj. Fie că vorbim de seria de tablouri cu reprezentări ecvestre, în mișcare sau surprinse în momente de tandrețe, fie că vorbim de peisajele specifice tuturor celor patru anotimpuri, de grația balerinelor, de farmecul florilor, al naturii statice, de lucrările realizate în tehnica abstractă „pouring” (bazată pe turnarea vopselei acrilice fluide) sau chiar de operele dedicate sezonului autumnal în care ne aflăm – acestora li s-a rezervat, pe bună dreptate, locul central în expoziție – , pictura de față impresionează plăcut și te face să zăbovești o vreme în fața tablourilor, să rememorezi, să îți imaginezi…Emil Ciubotaru transmite cel mai puternic ceea ce simte prin emoția culorii reflectate pe pânză, așa cum el însuși mărturisește.

„Iată, în 2022, avem bucuria unei noi expoziții, o călătorie printre culori a pictorului Emil Ciubotaru. Toate manifestările au evidențiat o idee și anume – culoarea este cea care îl caracterizează, ce care vorbește pentru maestru, cea care îi reprezintă personalitatea creatoare. Tot timpul a adus ceva nou, atât ca tehnică dar și ca tematică. Suntem la cinci ani de la „Emoții în nuanțe”, prima personală a artistului, tot într-un octombrie al festivalului muzical, iar mesajul pe care l-a transmis încă de atunci și care se regăsește și în expoziția de față este unul singur – există emoție în fiecare nuanță din culorile care ne înconjoară și din culorile cu care artistul operează”, a transmis Demostene Șofron, prezentatorul evenimentului artistic.

„Acest sanctuar primăvară – vară – toamnă este dominat de forme duale care emană emoție, care emană afecțiune, dar în același timp și forță, substanță, contrast. Aceste forme sunt ranforsate de textură și de o cromatică aparte, caldă, ce străbate fiecare formă din spectrul animal regăsit pe pânzele lui Emil Ciubotaru. Aceste forme sunt înconjurate de șoapte, agile, diafane, elegante, într-un veșnic dans, veșnic în centrul atenției, veșnic într-o mișcare de revoluție, care nu se oprește niciodată”, a subliniat Sergiu Man, curatorul expoziției.

„Vorbesc cu copacii, cu frunzele, cu apa, cu caii, cu strugurii…Am vrut să vă bucurați de anotimpuri, de grația balerinelor, de privirea blândă a cailor, de natura statică…Mă bucur că ați venit, mă simt între prieteni aici, este o onoare că m-ați invitat să deschid această expoziție”, a spus Emil Ciubotaru.

Pictorul buzoian a expus anterior și în foaierul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, la Galeria Cluj Art, la Turnul Croitorilor Centrul de Cultură Urbană și la Galeria de Artă Făclia.

Expoziția „Călătorie printre culori” va rămâne deschisă spre vizitare până în data de 30 octombrie.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut