Simeze clujene | Bucovină, plai în culori

Expoziția de pictură „Culori bucovinene” semnată de două artiste, mamă și fiică, pe numele lor Ioana și Mara Varvaroi, aduce în atenția noastră ipostaze pitorești ale tărâmului binecuvântat care continuă să atragă numeroase suflete în căutare de tihnă și regăsire de sine.

Găzduită de Turnul Croitorilor Centru de Cultură Urbană, desfășurarea energiilor artistice cuprinde, de fapt, mai multe segmente – pictură clasică în acrilic pe pânză, la diferite dimensiuni, pe carton, plută, miniaturi pe lemn, așa-numita „Vedere în cutie” și pictură pe piatră, din ciclul „Memoria unei pietre”. Tehnicile sunt și ele variate – în pensulă, șpaclu de paletă sau tehnică mixtă.

Interesant însă că nu avem de-a face numai cu peisaje din Bucovina, așa cum, poate, mulți dintre noi ne-am fi așteptat. „Veneția” sau „Calea Lactee” condimentează puțin expoziția, prin minuțiozitatea detaliilor și nuanțele pregnante la care au recurs artistele.

De la fragmente de natură bine definite („Peisaj din Munții Călimani” sau „Peisaj de pe Giumalău” etc.) la secvențe de basm („Pe-un picior de plai”, „Pe-o gură de rai”), natură statică sau reprezentări zoomorfe cheie („Prădător”), efortul creator reușește să contureze un univers unde timpul își mai domolește din iuțime, o lume a culorilor calme invitând la meditație și care poartă pe umeri moștenirea de veacuri a muncii și miraculosului din această parte de Românie.

Expoziția poate fi vizitată până în data de 15 iunie, în intervalul orar 9-13 și, respectiv, 14-17, iar intrarea este liberă.

Text și foto: Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut