Simeze clujene | „Arlechino Mundi” sau „Dincolo de mască”

*11-21 aprilie, orele 9-13; 14-17*

În peisajul evenimentelor din seria Arte vizuale o nouă manifestare demnă de consemnat este expoziția „Arlechino Mundi” a artistului clujean Eva Dolha, găzduită de Turnul Croitorilor Centru de Cultură Urbană din Cluj.

Vernisajul a avut loc luni, 11 aprilie, într-o atmosferă prietenească, lansând invitația unei călătorii printre simboluri și arhetipuri, așa cum este și arlechinul însuși, un personaj popular, care însoțește existența umană din cele mai vechi timpuri.

Curatorul expoziției, prof. Margareta Catrinu, a numit povestea arlechinilor Evei Dolha „o bucurie de picturalitate, de sentiment, de idei a unei doamne foarte active care face expoziție după expoziție. Lucrările se găsesc pe măsura sufletelor celor care vin să contemple această expoziție.”

Într-adevăr, experiența este una extrem de personală, așa cum ne-a povestit și artista care expune, într-un interviu acordat cotidianului Făclia. Aceasta obișnuiește să nu dea nume tablourilor sale, tocmai pentru a nu îngrădi libertatea privitorului și pentru a genera emoții proprii fiecăruia. „Arlechino Mundi” s-a născut în urmă cu nouă ani, atunci când Eva Dolha a fost provocată la pictură tematică în cadrul unei expoziții de grup la galeria Mariana Berinde. Proiectul a fost ulterior dezvoltat și, în toamna lui 2013, artista a organizat o primă expoziție individuală cu arlechini.

La Turnul Croitorilor putem admira acum o bogăție de ipostaze ale protagonistului, de la arlechinul melancolic, cel în oglindă, cel care face echilibristică, arlechinul-păpușă, arlechinul-copil, arlechinul toboșar și până la arlechinul-femeie sau arlechinul „slim fit”, cum l-am numit într-un moment de inspirație.

În costume și accesorii viu colorate, proiectat într-un decor minimalist, arlechinul ne încurajează să ne eliberăm de propriile constrângeri în gândire, să reflectăm asupra „măștilor” cotidiene și să redevenim copii, purtați în zbor de un mănunchi de baloane colorate.

De farmecul arlechinilor ne putem bucura până în data de 21 aprilie, zilnic de luni până duminică, între orele 9-13 și 14-17, iar intrarea este liberă.

Text și foto: Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut