Simeze clujene | „Apud magister”

Nu este un titlu ales întâmplător. Profesorul universitar Ioan Aurel Mureșan revine cu o expoziție sonoră, mărturie a maturității artistice, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, mergând pe urmele maeștrilor artei plastice, trimițându-ne înapoi la tiparele clasice. Ne amintim, așadar, de nume mari cum ar fi Tizian, Fragonard, Giorgione, Duchamp, Delacroix, Goya sau Watteau.

Apud magister reunește lucrări din cel mai recent ciclu de creație al artistului, din perioada anilor 2020-2021. „Tema de față, probabil inedită în pictura românească prin atitudinea ei programatică, propune o rescriere a picturii „clasice” din perspectiva unei viziuni personale, subiective. Această serie oferă un exercițiu de pedagogie vizuală, un fel de curs despre pictură și interpretare”, mărturisește Ioan Aurel Mureșan, prof. univ. dr. al Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, Departamentul Pictură.

În cadrul evenimentului vor lua cuvântul Lucian Nastasă Kovacs, managerul Muzeului de Artă din Cluj, și Doina Mândru, critic de artă. De asemenea, va fi lansat un catalog care a fost gândit în dublă ipostază diaristică: un jurnal al experienței picturale: work in progress și, totodată, al experienței de receptare. Pia Brînzeu, Liviana Dan și Ramona Novicov semnează texte critice iar Sorina Jecza ne surprinde cu 22 de „fantezii pentru pictură”.

Vernisajul expoziției Apud magister curatoriate de Dan Octavian Breaz și Sorina Jecza va avea loc miercuri, 25 mai, începând cu ora 18.00, iar lucrările urmează să rămână în mijlocul publicului iubitor de artă până în data de 19 iunie 2022. Expoziția se va putea vizita de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut