Simeze clujene | 50 de linogravuri în patrimoniul MNAC

O expoziție retrospectivă inedită pe simezele Muzeului de Artă din Cluj-Napoca a fost inaugurată săptămâna trecută, în prezența artistului Victor Manuel Hernandez Castillo. Acesta a propus publicului lucrări personale din perioada 2003-2022, reverberații ale neo-expresionismului mexican contemporan, intrate acum în patrimoniul instituției clujene ca urmare a donației artistului.

Un nume de talie internațională, deținător al unui palmares bogat de premii și distincții de-a lungul carierei, Victor Manuel Hernandez Castillo este unul dintre cei mai reprezentativi graficieni contemporani.

„Faptul că reușim să aducem artiști din afară și ne putem confrunta cu ei din perspectivă artistică înseamnă foarte mult. Victor cunoaște bine cultura europeană, actualmente este doctorand în Polonia”, a spus Lucian Nastasă-Kovacs, managerul Muzeului de Artă, în deschiderea vernisajului.

„Este de la bun început un gen de artă care angajează privirea într-un mod foarte neobișnuit. Este o linogravură de mare forță, o combinație de antropomorfism și zoomorfism, vorbim de culturile prehispanice care au fost sintetizate în arta populară mexicană, prelucrată ulterior de artist într-o manieră extraordinar de expresivă”, a menționat în intervenția sa muzeograful Dan Octavian Breaz, unul din curatorii expoziției.

Evocând cele mai recente participări internaționale ale lui Victor Manuel Hernandez Castillo, artistul vizual și curatorul Ovidiu Petca, artizanul manifestării de față, a adăugat: „eu cred că el este la ora actuală pe val. Și abia de acum o să urmeze premiile și mai importante, eu așa prevăd.”

„Pentru mine este foarte important că vizitatorii au receptat diferit operele, am observat că oamenii sunt interesați, sunt curioși să descopere povestea din spate. În aceste linogravuri propun o metaforă, este foarte importantă polisemia. Expoziția aceasta este prima mea retrospectivă, să expun în Cluj înseamnă un context social distinct. Sper ca lucrările să poată ajunge și în alte orașe din România”, a declarat Victor Manuel Hernandez Castillo în interviul acordat cotidianului Făclia.

Expoziția este organizată de Muzeul de Artă Cluj-Napoca în colaborare cu revista de cultură „Tribuna”. Colecția formată din cele 50 de linogravuri poate fi vizitată până în data de 18 septembrie, de miercuri până duminică inclusiv, între orele 10-17.

Iulia GHIDIU

Foto Feleki Istvan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut