Simeze clujene

Viorel Nimigeanu şi a lui dragoste pentru semeni

Centrul de Cultură Urbană Bastionul Croitorilor

Personala vernisată luni, 27 ianuarie, în prezenţa unei selecte asistenţe, aniticipează fericit, o altă expoziţie, aniversară însă, în spaţiile generoase ale Muzeului de Artă, acolo unde Maestrul Viorel Nimigeanu propune 300 de lucrări, retrospectivă amplă a tuturor perioadelor de creaţie.

Restituiri, ca să revin la expoziţia vernisată luni, înseamnă Primăvara în grădinile noastre, Omagiu luminii, Peisaj din Paris, Copaci în Vişeu, Veneţia Binecuvântată, Veneţia iubirea noastră…, compoziţii de o frumuseţe răpitoare, nu este nici o exagerare în afirmaţie. Frumuseţe la baza căreia stau varietatea cromatică, ascendentul regăsindu-l în culorile luminoase, vii, puternice. Apoi, ca să rămân la frumuseţe, ruralul şi citadinul au parte de cele mai inspirate reliefări prin echilibrul formelor şi al nuanţelor, putând vorbi despre compoziţii pline de vitalitate. Lucrări care mă duc cu gândul la cele postulate de Victor Hugo: “Frumuseţea naturii este egalată numai de frumuseţea sufletului”. Şi sufletul lui Viorel Nimigeanu este frumos, armonios, dăruit semenilor. Vă supun lecturii cele declarate de Maestru la vernisajul Restituiri: “Suntem făcuţi din mai multe dimensiuni. Ne restituim iubirea, înţelegerea, răbdarea, dragostea. Dumnezeu mi-a dat sensibilitatea de a reacţiona la tot ce e frumos şi bun, să rezonez cu oamenii de cursă lungă. Dacă avem un ideal nu vom pieri, nu ne vom rătăci. Trebuie să ştim pe ce căi să mergem. Avem o credinţă în noi, avem de parcurs un drum lung. Sunt fericit că am ajuns unde am ajuns. Vă invit încă d epe acum la Muzeul de Artă, la expoziţia aniversară, unde voi expune 300 de lucrări. Acum v-am adus un bu chet din viaţa mea. Important este ce vrei să spui şi cum spui, Suntem oameni, ne bucurăm când ne vedem, ne iubim şi ne respectăm”.

Viorel Nimigeanu a avut parte, reiau o idee mai sus exprimată, de o asistenţă numeroasă şi aleasă. Cum este atât de iubit, mă gândesc de pe acum, ce va fi la Muzeul de Artă. Vor şi mai mulţi, mult mai mulţi, foarte mulţi şi vor fi pentru că Maestrul Viorel Nimigeanu este iubit şi respectat. La acelaşi nivel sunt iubirea şi dragostea lui pentru semeni.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie