Simeze clujene | ˝Seeking the light III˝ / ˶În căutarea luminii˝

Expoziția de fotografie intitulată ˝Seeking the light III – Romania & Budapest˝/ „A fény keresése” a artistului de origine canadiană Brian James Johnston a fost inaugurată vineri, 18 martie, la Turnul Croitorilor Centru de Cultură Urbană din Cluj-Napoca, într-o atmosferă încărcată de emoție și frumos.

Evenimentul a surprins preocuparea artistului pentru bijuteriile naturale și arhitecturale de pe meleagurile României și ale Ungariei și a adus, totodată, un omagiu poporului ucrainean. Printre lucrări se regăsesc obiective turistice de referință dar și detalii ale vieții cotidiene, din mediul rural și urban deopotrivă.

 

Artele vizuale s-au intersectat cu muzica, prin prestația de mare clasă a sopranei Kolcsár Kátya Katalin și a violonistului Balázs Gyenge Zoltán, acompaniați la pian de către Brian Johnston. Repertoriul muzical a cuprins următoarele compoziții: ˶Ave Maria˝ de Pietro Mascagni (vioară, voce), ˝Schindler’s List˝ de John Williams (vioară, pian) și ˶Let there be peace on Earth˝ de Sy Miller și Jill Jackson-Miller (voce, vioară, pian).

În spiritul solidarității mediului cultural-artistic cu poporul ucrainean, compoziția finală a reprezentat dedicația artiștilor pentru acesta dar și pentru toți luptătorii pentru pace de pe întreg mapamondul, așa cum a subliniat Brian Johnston, în mesajul său.

Curatorul expoziției, Demostene Șofron, a introdus povestea din spatele fotografiilor, ținând să amintească faptul că sursa de inspirație se regăsește în ˶tradițiile și obiceiurile autohtone, în faptele oamenilor˝, făcând trimitere la ˶România pitorească˝ a lui Alexandru Vlahuță. ˶Fotografiile lui Brian Johnston lasă urme trainice în spiritualitatea noastră˝, a spus acesta cu toată convingerea.

De asemenea, cu prilejul inaugurării expoziției, curatorul a transmis mesajul său de pace vizavi de evenimentele tragice de pe teritoriul Ucrainei, afirmând că ˶ororile ce au loc acum trebuie să se oprească.˝

În cuvintele lui Demostene Șofron, tematica prezentei manifestări artistice este, de fapt, o incursiune lăuntrică a fiecăruia dintre noi, căutarea așa-numitei ˶lumini spirituale˝, față în față cu măreția și frumusețile naturii care ne înconjoară.

 

Expoziția ˝Seeking the light III – Romania & Budapest˝ este deschisă spre vizitare pănă în data de 27 martie.

Vernisajul online al evenimentului va putea fi vizionat începând de marți, 22 martie, de la orele 19.00, pe pagina de Facebook Turnul Croitorilor Centru de Cultură Urbană Cluj.

Brian James Johnston

Brian James Johnston este un artist canadian, stabilit la Cluj-Napoca în anul 1993, unde și-a început activitatea în cadrul Institutului Teologic Protestant, în calitate de profesor de limba engleză și dirijor coral.

Este membru al mai multor societăți internaționale de fotografie. O prezență activă în viața culturală clujeană, a pus bazele mai multor ansambluri camerale în oraș și a putut fi ascultat în cadrul prestațiilor de la Opera Națională din Cluj, Opera Maghiară, Sala Studio, Filarmonica de Stat ˶Transilvania˝ sau Facultatea de Teologie Reformată din Cluj.

Proiectele fotografice anterioare din seria ˝Seeking the light˝, semnate de Brian James Johnston, au putut fi admirate în iunie 2019 și, respectiv, în luna octombrie a anului 2020 la Cluj-Napoca. Expozițiile, vernisate de jurnalistul Demostene Șofron, au fost primite cu mult interes de publicul clujean, care a avut ocazia să vizioneze fotografii aparte aduse de artistul ce a călătorit în multe zone de pe glob și a surprins imagini de o sensibilitate vădită.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut