Simbolistica zonei în care va avea loc parada militară de Ziua Națională la Cluj-Napoca

Simbolistica zonei în care va avea loc parada militară de Ziua Națională la Cluj-Napoca este orientată spre trei mari personalități ale istoriei naționale care au avut legătură cu ideea de unitate a românilor. Este vorba de Mihai Viteazul, Horea și Regele Ferdinand.

După 1990 manifestările dedicate Zilei Naționale au avut loc în Piața „Avram Iancu”, iar parada militară se desfășura pe traseul Bulevardul Eroilor-strada Dorobanților. A fost ales acest traseu pentru ca militarii să poată prezenta onorul spre dreapta, la personalitățile ce asistau la paradă de pe scările Teatrului Național. Au fost voci însă care au criticat această formulă deoarece militarii în timp ce se deplasau spre strada Dorobanților erau practic cu fața spre Teatrul Național și cu spatele spre Statuluia lui Avram Iancu și Catedrala Ortodoxă, gest deloc potrivit.

În acest an s-a ales ca loc pentru defilare să fie traseul strada Regele Ferdinand-strada Horea. De data aceasta, militarii ce vor constitui detașamentul de defilare vor da onorul spre Statuia lui Mihai Viteazul deoarece reprezentanții autorităților județene și locale se vor asista la parada din zona monumentului.

Traseul pe care se va desfășura defilarea are o încărcătură simbolică deosebită. Odată avem strada Regele Ferdinand sau „Întregitorul de ţară”.

Regele Ferdinand I a fost suveranul sub domnia căruia s-a realizat Marea Unire din 1918, cel mai important act din istoria poporului român.

La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, Ferdinand I a fost încoronat Rege al tuturor românilor, alături de Regina Maria, în timpul slujbei oficiate de Patriarhul Miron Cristea au fost sfinţite coroanele şi au fost binecuvântaţi Suveranii, iar afară, Regelui şi Reginei li s-au aşezat pe umeri purpura şi hermina, iar pe creştet, coroanele.

În discursul său, Regele Ferdinand a spus: „Punând pe capul meu, într-această străveche cetate a Daciei romane, coroana de oţel de la Plevna, pe care noi şi glorioasele lupte au făcut-o pe veci coroana României Mari, mă închin cu evlavie memoriei celor care, în toate vremurile şi de pretutindeni, prin credinţa lor, prin munca şi prin jertfa lor, au asigurat unitatea naţională, şi salut cu dragoste pe cei care au proclamat-o într-un glas şi o simţire, de la Tisa până la Nistru şi până la Mare.”

În anii care au urmat Marii Uniri, domnia Regelui Ferdinand a însemnat unificarea administrativă, proclamarea sufragiului universal, egal, direct şi secret şi reforma agrară din 1921.

Însă cea mai importantă realizare din perioada domniei Regelui Ferdinand este considerată noua Constituţie a ţării, din martie 1923, un act fundamental care oferea ţării un excelent cadru juridic de dezvoltare.

Un alt element simbol de pe traseul de defilare este Statuia lui Mihai Viteazul.

Voievodul a înfăptuit cea dintâi Unire şi astfel a ajuns un precursor important al unificării românilor.

Mihai Viteazul domnul Țării Românești  (1593-1601), al Transilvaniei  (1599- 1600) şi al Moldovei (1600).

Voievodul a reușit să efectueze prima unire politică a celor trei țări române sub o singură domnie. În toamna anului 1599 Mihai pătrunde în Transilvania, învinge oastea ardeleană la Şelimbăr (18 octombrie 1599) şi intră în Alba Iulia la 1 noiembrie 1599. În mai 1600, Mihai cucerește Moldova, invocând ca motiv alianța lui Ieremia Movilă cu turcii și tătarii. A cerut împăratului recunoașterea stăpânirii asupra Ardealului, Moldovei și Țări Românești, pentru el și fiul său. Odată înfăptuită, unificarea sub Mihai Viteazul a declanșat procese istorice latente ce izvorau din evoluția societății europene care cunoaște o afirmare a conștiinței etnice.

Defilarea de la Cluj-Napoca dedicată Zilei Naționale se va încheia pe strada Horea.

Liderului Răscoalei de la 1784-1785 i s-a atribuit, în special de către presa europeană, ideea de a reface Dacia, fiind chiar numit “Rex Daciae”.

Detașamentul de defilare va fi constituit din militari aparținând Regimentului 317 Cercetare „Vlădeasa”, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”, Batalionului 55 Comunicații și Informatică „Napoca”, Inspectoratului Județean de Jandarmi „Alexandru Vaida Voievod”, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj și muzicile militare reunite ale Comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” și Brigăzii 81 Mecanizată „Grigore Bălan”.

Detașamentul de tehnică va cuprinde transportoare amfibii blindate de cercetare și de infanterie, precum și mijloace tehnice aparținând celorlalte structuri din cadrul sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională.

Ceremonia se va desfășura într-un format restrâns cu respectarea strictă a prevederilor legale referitoare la prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut