Și start-up-urile clujene s-au pus pe făcut angajări

După doi ani marcați de restricțiile sanitare impuse de pandemie, situație care afectat puternic și firmele aflate la început de drum, în 2022 aceste companii par a fi scăpat de multe necazuri, unul dintre semnale fiind creșterea spectaculoasă a numărului de posturi oferite.

Datele prezentate de o platformă on-line de recrutare arată că start-up-urile au oferit de la începutul anului în curs peste 100.000 de locuri de muncă, un număr similar cu cel pre-pandemic, și cu circa 20% mai mare decât cel din 2020 și 2021. Cele mai multe slujbe libere au fost propuse de angajatorii din servicii, urmați de cei din retail, transport / logistică, import / export și turism. Iunie a fost luna cea mai prolifică din acest punct de vedere, iar Bucureștiul, Cluj-Napoca, Timișoara și Iașiul sunt orașele cu cele mai multe start-up-uri care au căutat angajați.

Pe de altă parte, concomitent cu creșterea numărului de joburi oferite de startup-uri, a crescut și interesul candidaților față de acest tip de firme. Astfel, în primele 8 luni ale anului au fost înregistrate aproape 2,5 milioane de aplicări, cu ceva sub nivelul din 2021, însă cu 25% peste cel din 2019. Interesant este că tendința candidaților e de a aplica mai degrabă la angajatorii mici din România decât la firme din străinătate. Conform datelor furnizate de platforma ejobs, cele mai căutate sub posturile din retail, servicii, IT / telecom, publicitate / marketing / PR și call center. De remarcat că sectoarele de retail, servicii și IT / telecom cumulează jumătate din numărul total de aplicări.

Peste 3.000 de slujbe libere în Cluj

De altfel, creșterea cererii de forță de muncă este vizibilă la nivelul tuturor firmelor, indiferent de dimensiunea acestora. Spre exemplu, la mijlocul acestei săptămâni, la nivelul întregii țări erau declarate 42.055 de posturi vacante, în creștere semnificativă față de cele 40.099 locuri de muncă oferite săptămâna trecută. În continuare, marea majoritatea a slujbelor sunt pentru persoane fără calificare. Datele prezentate de Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă arată că, din totalul posturilor vacante, doar 2.507 sunt destinate persoanelor cu studii superioare (ingineri, programatori, economiști sau profesori). Alte 9.724 de slujbe sunt pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale (lucrători comerciali, manipulanți mărfuri, agenți de vânzări, montatori subansamble), 9.564 sunt pentru persoane cu studii profesionale (lăcătuşi mecanici, confecţioneri-asamblori articole din textile, sudori, electricieni, șoferi etc.), și nu mai puțin de 20.260 de slujbe sunt oferite celor fără studii sau cu studii primare / gimnaziale (muncitori necalificați).

Situația este asemănătoare și în Cluj, la Agenția Județeană Pentru Ocuparea Forței de Muncă fiind înregistrate constant peste 3.000 de locuri de muncă vacante. Astfel, în prezent există 3.658 de posturi libere, în creștere față de cele 3.240 poziții disponibile săptămâna trecută. O bună parte dintre slujbele libere sunt disponibile fie în construcții, fie în sectorul HoReCa, ambele domenii având un vârf de activitate în sezonul de vară. În construcții se caută de la muncitori necalificați la ingineri, în timp ce în HoReCa există cereri pentru bucatari, chelneri, barmani, patiseri, cofetari sau femei de serviciu. Însă, există posturi și în alte domenii, cum ar fi cel bancar, comerț, IT, transport sau industrie.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut