Și în Învățământ se pregătește o grevă generală

După ce Federația Sanitas a cadrelor medicale a cerut întâlniri cu miniştrii Muncii şi Sănătăţii pentru consultări privind noua Lege a salarizării, și a anunțat că va apela la ”toate mijloacele specifice de acţiune sindicală” pentru a-și susține doleanțele, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală (FNS) „Alma Mater” amenință cu greva generală în Învățământ dacă revendicările nu le vor fi satisfăcute.

De la mijlocul săptămânii trecute, Filiala Cluj a FSLI a început distribuirea în școli a formularului de referendum privind intrarea în grevă generală. ”Până în 8 mai avem termen pentru adunarea semnăturilor privind disponibilitatea personalului din Învățământ de a intra în grevă generală, iar apoi se va face o centralizare la nivel național a acestora. Este o acțiune radicală, pe care nu ne-o dorim, dar toată lumea este foarte nemulțumită, în special privind ultima Ordonanță care prevede interzicerea cumulului pensiilor cu salariul la stat. Mai ales colegii noștri din mediul rural sunt foarte afectați, deoarece mulți dintre ei sunt angajați ca personal nedidactic, cu un sfert de normă, pentru ca să își suplimenteze cât de cât pensiile amărâte pe care le au”, spune Lucia Cojocaru (foto), președintele Filialei Cluj FSLI.

Până la eventuala declanșare a grevei generale, preconizată pentru data de 22 mai, sindicatele din Învățământ vor organiza trei acțiuni de protest – două pichetări ale sediului Guvernului, în 25 și 26 aprilie, urmate de un marș în 10 mai, la care sunt așteptați peste 15.000 de membri de sindicat – la toate protestele urmând să participe și delegații din județul Cluj.

Deocamdată nu există o ințiativă privind desfășurarea de acțiuni comune, inclusiv a unei greve generale, declanșată de sindicatele din mai multe domenii de activitate, dar această ipoteză nu este exclusă. ”Concret nu s-a discutat nimic în acest sens până acum, dar ideea nu este deloc rea, pentru că o astfel de acțiune ar avea un impact hotărâtor”, spune Lucia Cojocaru.

Ce vor sindicaliștii

Sindicatele sunt nemulțumite de proiectul de Ordonanță privind unele măsuri fiscal-bugetare, care va fi discutată în coaliția de la guvernare. Sindicaliștii susțin că prin acest proiect: ”Se plafonează cheltuielile de personal la nivelul anului 2022 – imposibil de realizat în sistemul de învățământ, deoarece salariile cadrelor didactice se majorează odată cu trecerea la un grad didactic superior / o nouă tranșă de vechime; Se blochează atingerea de către personalul didactic auxiliar și nedidactic a salariilor de bază din Legea 153/2017, contrar promisiunii făcute de președinții PSD și PNL în urmă cu două săptămâni; Se accentuează deficitul de personal prin: interdicția cumulului pensiei cu salariul și prin blocarea organizării concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante; Se blochează activitățile de formare profesională (esențiale în dezvoltarea carierei didactice)”.

Concret, cele trei federații solicită: ”aplicarea integrală a dispozițiilor Legii-cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariați din învățământ, astfel încât să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege; identificarea de soluții pentru creșterea veniturilor personalului din învățământ; adoptarea urgentă a normativelor pentru personalul nedidactic și personalul didactic auxiliar, deoarece normativele care se aplică sunt din anul 1998; aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, întrucât salariații din învățământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri; în noua lege de salarizare, grila propusă să poziționeze personalul din învățământ pe o treaptă net superioară celei actuale în ierarhia funcțiilor bugetare, în raport de importanța socială a activității prestate; remedierea anomaliilor privind salarizarea celor care ocupă funcții de conducere, îndrumare și control, deoarece, după ce veniturile acestora au rămas nemodificate în ultimii patru ani, se constată că sunt inferioare salariaților care ocupă funcții de execuție; instituirea, prin lege, a regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației; plata suplimentară a personalului din unitățile de învățământ nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic”.

Optimism ministerial

Ligia Deca, ministrul Învățământului a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, că are încredere că nu se va ajunge la grevă generală, deoarece şi cadrele didactice doresc acest lucru şi că este nevoie de găsirea de soluţii, mai ales că Ministerul Educaţiei susţine creşterile salariale. Privind proiectul de Ordonanță reclamat de sindicaliști, ea a afirmat că ”la Ministerul Educaţiei deja lucrăm la o serie de observaţii pe care să le înaintăm Ministerului Finanţelor”, și că Ministerul ”susţine ca grila de salarizare să plece de la un nivel de debutant egal cu salariul mediu pe economie”.

Însă lucrurile nu sunt văzute chiar așa și de sindicaliști. ”Până acum nu avem nici o reacție din partea Guvernului, și ăsta este lucrul cel mai grav”, afirmă Lucia Cojocaru.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut