Sfinţirea apei în Catedrala Armenească din Gherla

Miercuri, 6 ianuarie 2021, după amiază, în băncile impozantei Catedrale Armeneşti din centrul municipiului Gherla au luat loc mai mulţi creştini decât altădată. Nu întâmplător, fiindcă Sărbătoarea Botezului Domnului are o semnificaţie şi importanţă deosebită în viaţa de toate zilele a comunităţii armeneşti din localitate, cunoscută mai ales prin unitatea sufletească şi prin păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor acestei etnii.

Alături de gazde, la slujbă au fost prezenţi, cu măşti de protecţie și păstrând distanţarea socială, şi mulţi creştini romano-catolici, oaspeţi bineveniţi, biserica lor fiind în faza avansată de reabilitare.

Slujba de sfinţire a apei a fost oficiată de preotul paroh Küsmödi Attila, care în predica lui a explicat credincioşilor ce înseamnă de fapt prăznuirea Botezului Domnului Iisus Hristos sau Boboteaza. Apa sfinţită a fost distribuită apoi credincioşilor prezenţi în biserică.

La sfârşitul slujbei de la Catedrala Armenească Gherla, preotul paroh a anunţat programul sfinţirii caselor, care în premieră în acest an va avea loc… online. După recomandările Episcopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, duminică, 10 ianuarie, la ora 12:00,  în  casa fiecărei familii armene, pe masă va fi aprinsă o lumânare, alături de care va fi pusă o cruce şi un pahar cu apă. Cu toţii vor urmări pe site-ul  Episcopiei  momentul sfinţirii.

Este o noutate, cauzată de restricţiile impuse de pandemia  noului coronavirus. Cei care nu pot fi acasă la momentul respectiv vor fi vizitaţi în perioada următoare de preotul paroh.

SZ.Cs.

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut