Sfatul nutriţionistului Nicolae Hâncu pentru a trăi cu adevărat feeria Sărbătorilor

Reputatul medic nutriționist clujean Nicolae Hâncu le recomandă românilor ca în zilele de sărbători care urmează să fie cumpătaţi în consumarea preparatelor culinare şi a băuturilor alcoolice, la fel cum recomandă „moderație” și la mișcare, iar somnul să fie odihnitor de 6-7 ore zilnic. Profesorul clujean avertizează că fumatul nu are loc în niciun sfat referitor la cumpătare, precizând că pentru a trăi cu adevărat feeria Sărbătorilor e nevoie de „înțelepciunea aristoteliană”.

„Nu știu dacă rostirea lui Aristotel (foto-statuia lui Aristotel din Salonic) a fost chiar așa, dar, în mod sigur, el ne-a îndemnat mereu la cumpătare, la viață echilibrată, la eliminarea exceselor și găsirea căilor de mijloc în toate aspectele vieții noastre. M-am gândit la înțelepciunea aristoteliană, acum, când pentru a trăi cu adevărat feeria Sărbătorilor, avem nevoie de multă înțelepciune, adică de „cumpătare în toate, toate cu cumpătare”. Aceasta se aplică tuturor, la orice vârstă, celor care se cred sănătoși sau celor care frecventează mereu cabinetele medicale. Așadar, chiar dacă în această perioadă lumea este saturată de sfaturi pentru stil de viață, ne încumetăm să le amintim pe cele mai importante.

Mâncarea este o mare plăcere, amplificată de emoția trăirii spirituale, a ambientului religios, familial, social.

Sfaturile cumpătării alimentare ar fi: gustați din toate dar nu mâncați din toate; planificați mental varietatea evenimentelor culinare și…; nu epuizați chiar toate felurile la primul eveniment; păstrați aproximativ o oră între componentele meniurilor; dacă totuși consumul abuziv s-a produs, să nu îl repetați în următoarele zile când…; este nevoie de recuperare nutrițională, adică să facem loc cumpătării”, spune cunoscutul nutriționist clujean.

Profesorul spune că mișcarea nu trebuie uitată în această perioadă. „Nu este vorba despre practicanții sporturilor de iarnă, ci, despre cei foarte mulți care consideră sedentarismul și „plăcuta lene din fotoliu”, ca parte a sărbătorilor sau a vacanței. Pe ei îi îndemn la orice fel de activitate fizică, de intensitate medie sau redusă dar zilnică. Aplicăm și aici sfaturile aristoteliene prin „moderației în toate, toate cu moderație”, evident, ne referim la mișcare”, arată Nicolae Hâncu.

Potrivit medicului, somnul ar trebuie să fie odihnitor, adică 7-8 ore, nici peste 9 ore, nici mai puțin de 6 ore. „Deci, din nou, operează moderația. Dar atenție, somnul să fie noaptea, nu ziua. Somnul sănătos, nocturn anunță bucuria și frumusețea zilei care urmează”, arată nutriționistul.

La capitolul alcool, medicul clujean susține că nu există pericol mai mare decât a fi nesăbuit cu paharul în mână.

„Cumpătarea vizează și consumul de alcool. Celor care știu să fie raționali în fața paharului le recomandăm să-și păstreze acest comportament înțelept. Cei care se „aburesc” după prima dușcă de vin le spunem că nu există eroare sau chiar pericol mai mare decât a fi nesăbuit cu paharul în mână.

Fumatul nu are loc în niciun sfat referitor la cumpătare.

Mai mult decât oricând, trăim vremuri în care echilibrul comportamental trebuie înlăturat cu cel sufletesc, cu credința în binele care ne-a fost dăruit dar și în cel pe are ni-l dăltuim. Sărbătorile Crăciunului și Noului An să fie pline de fericire!”, a transmis Nicolae Hâncu.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut