Sfatul lui Scholz

Preşedintele chinez Xi Jinping, care a întreprins săptămâna aceasta o vizită extrem de mediatizată la Moscova, ar trebui să discute şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat vineri cancelarul federal german Olaf Scholz, informează DPA.

Beijingul încearcă să joace rolul de pacificator între Rusia şi Ucraina, elaborând chiar un plan în 12 puncte privind „soluţionarea politică a crizei ucrainene”.

Acest plan a fost susţinut de preşedintele rus Vladimir Putin.

Aliaţii occidentali ai Ucrainei au reacţionat cu profund scepticism la propunerea Chinei, subliniind că aceasta nu îndeamnă Rusia să se retragă din Ucraina.

„Considerăm că este ceva firesc să se discute nu doar cu preşedintele rus, ci şi cu cel ucrainean”, a spus Scholz la un summit al UE, la Bruxelles.

Cancelarul federal german a reiterat, de asemenea, că în opinia sa „este clar” că baza pentru un acord de pace echitabil în Ucraina trebuie să fie centrată pe retragerea trupelor ruse.

Scholz a atenţionat din nou China împotriva trimiterii de arme Rusiei. Aceasta ar fi „o mare greşeală”, a spus el.

Oficiali europeni şi americani de rang înalt au spus că până acum nu sunt dovezi că astfel de livrări ar avea loc.

Xi Jinping a părăsit Moscova miercuri, după o vizită de trei zile. El a discutat cu Vladimir Putin, la Kremlin, despre războiul din Ucraina şi extinderea relaţiilor comerciale bilaterale.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut