Sfatul dat românilor de vicepreședintele ANSVSA pentru a evita „episoade nedorite” în contextul sărbătorilor pascale

Vicepreședintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, clujeanul Ioan Oleleu face apel la români ca în contextul sărbătorilor pascale să cumpere produse animale și non animale doar din unități autorizate și înregistrate astfel încât să evite episoade nedorite.

Ioan Oleleu a dat asigurări că serviciile sanitar veterinare sunt la datorie, iar programul de activitate și permanență este asigurat inclusiv sâmbăta și duminica. „Fac un apel pentru a se achiziționa produse animale și non animale din unități autorizate și înregistrate astfel încât să evităm episoade nedorite.
În acest an principalul produs al sărbătorilor pascale, respectiv carnea de miel se pot achiziționa din magazine autorizate, iar mieii se pot sacrifica în centre organizate de UAT-uri sau alte entități sau fermieri. Sunt foarte multe acțiuni care se desfășoară în această perioadă. Speranța mea este aceea că nu vom avea toxinfecții alimentare având în vedere că în ultima perioadă atât procesatorii cât și comercianții au înțeles că trebuie să respecte regulile de comercializare a produselor alimentare”, a spus Ioan Oleleu.

El a precizat că, în privința sacrificării ovinelor, există o inițiativă legislativă ce vizează permiterea crescătorilor de ovine să își organizeze centre de sacrificare în ferme. Mai exact, actul normativ va da posibilitatea fermierilor să autorizeze aceste centre în baza atestatului și certificatului de producător.

Echipă tânără și sudată la ANSVSA 

Ioan Oleleu a menționat că în prezent ANSVSA este condusă de o echipă tânără și sudată ce își propune să facă lucruri bune pentru profesie și pentru cetățenii acestei țări. „Mă regăsesc întru totul la nivelul conducerii ANSVSA. Suntem oameni care dorim să corectăm anumite lucruri care nu funcționează în sistemul nostru și să putem răspunde provocărilor actualelor circumstanțe în care se află România”, a spus social democratul clujean.

Ioan Oleleu a afirmat că instituția pe care o reprezintă și-a fixat câteva obiective pentru a-și eficientiza activitatea în domeniile în care este abilitată să le gestioneze, respectiv sănătatea animalelor și siguranța alimentelor.

Ne-am fixat liniile directoare astfel încât în perioada următoare să avem o eficiență nu numai la nivel de autoritate cât și la nivelul structurilor din teritoriu”, a spus vicepreședintele ANSVSA.

Potrivit lui Oleleu, în privința siguranței alimentelor se are în vedere creșterea capacității analitice a laboratoarelor, cât întărirea direcțiilor sanitar veterinare atât prin personalul care va fi distribuit la nivelul acestor entități cât și o gestionare corespunzătoare problemelor care apar la nivelul ANSVSA.

În ceea ce privește creșterea capacității analitice, este o componentă importantă în gestionarea siguranței alimentelor pentru că laboratorul este garanția unor produse salubre care trebuie să ajungă pe piață. În acest sens au fost alocate sume importante de bani, mai exact peste cinci milioane de euro pentru a achiziționa aparatură de laborator pentru produse non animale și pentru produsele care fac obiectul importului din țări terțe. Nu în ultimul rând avem în vedere procesul de legiferare astfel încât neconformitățile să fie corectate după principiul siguranței alimentelor și a consumatorului”, a spus vicepreședintele ANSVSA.

La nivelul sănătății animalelor, potrivit lui Ioan Oleleu, se are în vedere păstrarea efectivelor de animale la nivel teritorial și lupta cu pesta porcină africană, precum și cu gripa aviară.

Potrivit lui Oleleu, deja, datorită unor măsuri de profilaxie generală aplicate la nivel național, numărul focarelor de pestă porcină africană s-au redus considerabil. „Zilele trecute aveam un număr de 34 de focare, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut când numărul de focare era mult mai mare”, a spus vicepreședintele ANSVSA.

Răspunsul la constatările făcute de Curtea de Conturi 

Întrebat cum vor fi rezolvate problemele identificate de Curtea de Conturi a României în urma controlului făcut la nivelul ANSVSA, Ioan Oleleu a menționat că se are în vedere accesarea de fonduri europene astfel încât laboratoarele cât și structurilor din teritoriu să aibă capacitatea de a răspunde nevoilor de zi cu zi la care serviciile veterinare trebuie să facă față.

Această sumă (cinci milioane de euro alocate pentru a achiziționa aparatură de laborator-n.n) nu va acoperi toate problemele pe care le avem la nivel naționale. În mod sigur, în perioada următoare, conform strategiei pe care am pus-o la punct, vom elimina lucrurile care nu funcționează”, a spus Oleleu.

Echipa de audit a Curții de Conturi a semnalat în urma controlului făcut la ANSVSA că  schimbările frecvente ale managementului superior al acestei instituții – niciun mandat al preşedintelui nu a fost exercitat integral – şi succesiunea de acte normative prin care s-a modificat structura organizatorică a Autorităţii şi a structurilor teritoriale au creat vulnerabilităţi în continuitatea şi coerenţa decizională. Totodată, este probabil ca sancţiunile aplicate de ANSVSA şi de ANF să nu descurajeze încălcarea legii sau să nu fie proporţionale cu gravitatea faptei, fiindcă nivelul amenzilor contravenţionale nu a fost actualizat şi nici armonizat cu regulamentele europene.

Curtea de Conturi menţionează că resursele şi echipamentele tehnice ale Direcţiilor Sanitare-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor auditate, ale Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, ale Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară şi ale ANF sunt în mare parte depreciate tehnic şi moral, având un grad de uzură între 69% – 100%. Acest lucru generează costuri mari de întreţinere şi riscuri majore de neîndeplinire a obiectivelor specifice.

În ceea ce priveşte pesta porcină africană (PPA), în comunicat se spune că acţiunile de prevenţie realizate de entităţile publice desemnate şi de fondurile private de vânătoare au fost, în unele cazuri, insuficient de bine organizate şi coordonate. Măsurile ineficiente privind testarea şi supravegherea pasivă a efectivelor de porci mistreţi au favorizat răspândirea virusului pe întreg teritoriul ţării şi creşterea presiunii virale asupra exploataţiilor comerciale profesionale de porcine. Pe lângă pierderile aduse de decesul sau sacrificarea preventivă a animalelor, această boală a generat costuri însemnate pentru bugetul de stat, prin plata despăgubirilor către deţinătorii de animale moarte sau sacrificate preventiv. Astfel, în perioada iunie 2018 – decembrie 2020, s-a achitat în acest scop suma totală de 589 de milioane de lei, reprezentând echivalentul a 122 de milioane de euro.

C.P.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut