Sezonul grevelor în România: ”japoneză” la Statistică

Sindicatul din Institutul Național de Statistică București (SINSB), care face parte din Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie, a anunțat pentru miercuri, 26 aprilie, o grevă japoneză pe durata întregii zile de muncă, acțiunea urmând să se desfășoare inclusiv la Direcția Județeană de Statistică Cluj.

Sindicaliștii consideră că sunt discriminați din punct de vedere salarial de o lungă perioadă de timp, și ”trataţi ca o categorie inferioară de funcţionari publici şi ca urmare a nepăsării totale a factorilor decidenţi faţă de numeroasele notificări, adrese şi acţiuni de protest” pe care le-au făcut. Ei solicită aplicarea Memorandumului „Soluționarea problemelor de salarizare existente la nivelul Institutului Național de Statistică și al Direcțiilor Regionale și Județene de Statistică”, asumat de Guvern în iulie anul trecut, stoparea discriminărilor salariale și uniformizarea grilei de salarizare din sediul central și din direcţiile teritoriale de statistică. De asemenea, sindicatul solicită ”asumarea de către conducerea Institutului a incapacităţii de a gestiona problemele apărute în ultimii ani”.

„Memorandumul asumat de Guvern în urma protestelor de anul trecut rezolva problemele salariale atât din sediul central cât și din direcțiile teritoriale, care erau aduse la un nivel de slarizare identicv cu cel al sediului central. De asemenea, se majora salariul de bază cu 15%, datorită complexității și unicității muncii din statistică. Memornadumul trebuia transpus în legislația națională, dar până acum asta nu s-a întâmplat. Iar despre noua lege de salarizare nu știm nimic până în acest moment, deși prin iulie ar trebui să treacă prin Parlament.”, a declarat, pentru Făclia Cluj, Dan Iliescu, președintele SINSB.

Greva japoneză se va desfăşura simultan în Institutul Naţional de Statistică Bucureşti şi în 26 de direcţii teritoriale de statistică, inclusiv în cea din Cluj. În continuarea acțiunilor de protest, statisticienii au anunțat că vor picheta, în 11 mai, sediul Parlamentului şi al Institutului Naţional de Statistică Bucureşti.

”Greva se va desfășura la Cluj în jurul orei 10,30, pe durata pauzei de masă. Vom ieși în fața instituției, unde vom pune un afiș cu doleanțele noastre, referitoare la salariile foarte mici, la memorandumul asumat de Guvern, dar nepus în practică, la discriminările salariale între sediul central și direcțiile teritoriale, deși munca este aceeași”, a declarat, pentru Făclia Cluj, Laura Ciobanu, președintele sindicatului din Direcția Județeană de Statistică Cluj.

Sindicatul notifică Guvernul că va declanşa procedurile de întrerupere a activităţii, ceea ce ar avea ”implicaţii majore în punerea în aplicare a măsurilor economice şi sociale ale Guvernului”, precum și ”respectarea termenelor de transmitere a datelor către Eurostat şi alte organisme internaţionale”.

O acțiune similară a avut loc și în iunie anul trecut, când o grevă japonează a fost organizată după ce, timp de două săptămâni, salariaţii Institutului au protestat în fiecare zi, timp de 15 minute în faţa instituţiei, împotriva discriminărilor salariale la care ei consideră că sunt supuşi în raport cu alte categorii de bugetari. Atunci, ei au solicitat inmclusiv demisia conducerii Institului, respectiv a preşedintelui Tudorel Andrei şi a vicepreşedinţilor Marian Chivu şi Beatrix Gered.

Reamintim că, în prima zi a acestei săptămâni, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), din care face parte și SINSB, a anunțat că, dacă se adevereşte intenţia Guvernului de a adopta ”presupusul proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind măsuri fiscal bugetare”, va iniţia demersuri pentru organizarea grevei împotriva politicii sociale şi economice a Guvernului. De asemenea, FNSA susține că va ”solicita o întâlnire cu toate federaţiile reprezentative din sectorul de activitate Administraţie publică,(…) pentru blocarea activităţii în sector”.

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut