Sesizare la CNCD cu privire la discursul lui Viktor Orban la Băile Tuşnad

Preşedintele PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, a anunţat că a sesizat oficial Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării cu privire la discursul susţinut de către premierul ungar Viktor Orban, preşedintele FIDESZ, la Băile Tuşnad.

„Am sesizat CNCD cu privire la discursul rasist susţinut de Viktor Orban, preşedintele FIDESZ, la Băile Tuşnad, în România, în data de 23 iulie. În temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, am transmis către CNCD o sesizare privind constatarea şi sancţionarea contravenţiei prevăzută de art. 15 din OG 137/2000 săvârşită la data de 23.06.2022, de către Viktor Orban, preşedinte al partidului FIDESZ, aflat la Băile Tuşnad în cadrul unui eveniment privat, în afara activităţii sale de prim-ministru al Ungariei, într-o vizită care nu a fost inclusă într-un program oficial al Ministerului Afacerilor Externe din România”, declară deputatul Alexandru Muraru, prin intermediul comunicatului de presă.

Potrivit parlamentarului ieşean, demersul a fost făcut din cauza declaraţiilor rasiste făcute de Viktor Orban la Băile Tuşnad.

„O declaraţie din discursul lui Viktor Orban care în mod clar exprimă o formă de discriminare pe bază de rasă, naţionalitate, etnie şi care are ca scop sau efect restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale ori a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice, este următoarea: „De exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur şi simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite şi vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuşi să ne amestecăm unii cu alţii, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”.”, mai spune Alexandru Muraru în comunicatul de presă.

În baza acestei idei, susţine Muraru, Viktor Orban a adăugat că ţările în care se amestecă europeni şi non-europeni nu mai sunt „naţiuni”.

„Viktor Orban instigă de fapt la un experiment social de factură eugenică, experiment care a stat la baza excluderilor, a persecuţiei şi a crimelor secolului XX. Imunitatea diplomatică a d-lui Viktor Orban nu se referă la declaraţii, ci la fapte care sunt circumscrise codului penal, iar imunitatea diplomatică se activează în cazul unei acţiuni oficiale, nu a unei vizite private, cum a fost cea de la Băile Tuşnad”, afirmă Alexandru Muraru.

Conform acestuia, declaraţiile care fac apel la „puritate rasială” sunt inacceptabile într-o Românie europeană şi tolerantă.

„Acest discurs al premierului Viktor Orban este desprins din ideologiile rasiale care au făcut milioane de victime în secolul XX. Aceste derapaje sunt inacceptabile într-o Românie şi Europă a secolului al XXI-lea care au trecut prin tragediile ideologiilor rasiale. CNCD nu este o instanţă de judecată, deciziile sale sunt supuse controlului de contencios administrativ. Cerem că plângerea noastră să fie decizia de membrii CNCD, în plenul CNCD”, spune Alexandru Muraru.

Liderul PNL Iaşi afirmă totodată că prezidiul Academiei Maghiare de Ştiinţe i-a dat o replică premierului Viktor Orban, în urma discursului acestuia despre rase.

„Academia Maghiară, în declaraţia adoptată în 4 august a notat că: „Oamenii care trăiesc în prezent aparţin unei singure specii (Homo sapiens), ai cărei membri diferă între ei prin culoarea pielii, tipul de corp, trăsăturile faciale etc. Niciuna dintre diferitele rase umane, care au evoluat de-a lungul timpului, nu este mai înaltă sau mai joasă decât cealaltă, iar amestecul lor este la fel de vechi ca istoria omenirii. Orice restricţie sau stigmatizare a acestui proces este incompatibilă cu cultura umană universală, cu umanismul, cu creştinismul şi cu drepturile omului. O cultură poate fi creată de diferite grupuri de oameni, care, de obicei, diferă nu prin rasă, ci prin geografie, istorie, limbă sau identitate naţională”, se arată în rezoluţia Academiei Maghiare de Ştiinţe, citată de deputatul Alexandru Muraru.

Tot prin intermediul aceluiaşi comunicat de presă, liderul PNL Iaşi afirmă „am solicitat sancţionarea lui Viktor Orban pentru declaraţiile cu caracter rasist şi xenofob care au atentat la demnitatea persoanei producând un prejudiciu prin discriminare conform legislaţiei în vigoare”.

Muraru subliniază şi faptul că România şi-a asumat obligaţii internaţionale şi europene de a combate rasismul.

„Amintesc de acţiunea comună din 15 iulie 1996 adoptată pe baza Tratatului privind Uniunea Europeană cu privire la acţiunea pentru combaterea rasismului şi a xenofobiei, prin care statele membre UE se angajează să incrimineze şi să pedepsească rasismul”, mai spune Alexandru Muraru prin intermediul comunicatului de presă.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut