Serviciul de Imigrări Cluj, sufocat de numărul mare de străini care cer avize de muncă în județ

Polițiștii din cadrul Serviciului pentru Imigrări al Județului Cluj au fost nevoiți să apeleze la sprijinul colegilor lor din alte județe pentru a putea gestiona numărul mare de solicitări venite din partea cetățenilor străini pentru avize de muncă. Potrivit unei analize a activității acestui serviciu prezentate în cadrul Autorității Teritoriale de Ordine Publică, în 2022 au fost depuse aproximativ 5000 de cereri de avize de muncă pentru județul Cluj, fiind aprobate 4300 de avize.

Inspector principal de poliție Adrian Ciprian Tămaș, șeful structurii Serviciului pentru Imigrări Cluj le-a transmis membrilor ATOP că în prezent în județul Cluj sunt înregistrați 20.000 de cetățeni străini.

„Pe linie de avize de muncă, Serviciul de Imigrări Cluj a emis un număr de 4300 avize doar la nivelul anului 2022, dintr-un număr total de aproximativ 5000 cereri. Comparativ cu anul 2018, când au fost emise aproximativ 320 avize, în anul 2022 volumul de muncă a crescut foarte mult, iar numărul de lucrători al structurii este relativ același.
În ceea ce privește permisele de prelungire a dreptului de ședere, numărul acestora s-a ridicat la aproximativ 4400 permise. Marea majoritate a permiselor au fost emise pentru cetățenii străini care se află în România în scop de muncă dar și permise pentru studenții străini aflați la studii aici.
Complementar cu aceste activități, Serviciul de Imigrări Cluj a desfășurat verificări la angajatori, a întreprins acțiuni de eliberare ulterioară a permiselor de muncă, clasarea dosarelor, transmiterea dosarelor către alte structuri, soluționarea notificărilor înregistrate în sistem”, a anunțat ATOP Cluj.

Pentru a face față numărului mare de solicitări pentru eliberarea de avize de muncă și și de permise de prelungire a dreptului de ședere, începând cu data de 30 ianuarie 2023, Serviciul de Imigrări Cluj pune la dispoziție un portal online dedicat, unde pot fi încărcate documentele de către cetățenii străini iar ulterior, cetățenii sunt planificați pentru prezența fizică. De asemenea, polițiștii de la Serviciul Imigrări Cluj au cerut sprijinul colegilor de la alte structuri din țară pentru a gestiona o parte din solicitările venite din partea cetățenilor străini care doresc să muncească în județul Cluj. Astfel în ultimele 3 luni au fost trimise spre soluționare aproximativ 700 cereri. Și asta din cauza faptului că fizic structura de la Cluj nu a reușit să facă față volumului mare de solicitări.

Aceste măsuri au dus la reducerea perioadei pentru programare la ghișeu în vederea depunerii actelor în format fizic. Astfel, dacă în trecut erau întârzieri de peste două luni în ceea ce privește programările, în prezent, programările se face în maximum 2 săptămâni iar cetățenii care primesc programare se pot aștepta ca într-o lună de zile să fie primiți la structura de la Cluj pentru a-și putea depune cererea.

„Străinii primesc automat dreptul de ședere chiar dacă aceștia sunt programați la Serviciul de Imigrări în momentul în care șederea trece din ședere legală în ședere ilegală. Doar în luna ianuarie a acestui an, Serviciul de Imigrări Cluj a preluat peste 700 de cereri pentru dreptul de ședere. La o structură relativ mică raportat la numărul mare de străini prezenți la nivelul județului Cluj, s-au depus eforturi foarte mari în vederea gestionării corespunzătoare a situației de la nivelul instituției. Totodată, în ultimele luni, programul Serviciului a fost prelungit, au funcționat ambele ghișee la capacitate maximă iar cetățenii străini au posibilitatea de a-și încărca electronic documentele pe platforma dedicată iar apoi, în funcție de planificare, să se prezinte fizic”, le-a transmis membrilor ATOP inspectorul principal de poliție Adrian Ciprian Tămaș.
Totodată, în cadrul ședinței, președintele ATOP Cluj, Maria Forna i-a informat pe membrii acestei entități cu privire la campania „Sănătate și siguranță în Clujul rural”, care va avea loc în perioada 18-25 februarie, în comuna Ploscoș. Campania este organizată de Instituția Prefectului Județului Cluj iar Consiliul Județean Cluj prin ATOP este partener al proiectului.
Nu în ultimul rând, la solicitarea conducerii Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj, Maria Forna a făcut apel la structurile din cadrul ATOP să se alăture eforturilor de a oferi ajutor victimelor cutremurului din Turcia care au nevoie urgentă de sânge. Campania de donare de sânge pentru victimele din Turcia se desfășoară în această perioadă la nivelul tuturor centrelor transfuzii din România.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut