Serghei Lavrov: Occidentul că „militarizează” sud-estul Asiei

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că „militarizează” sud-estul Asiei pentru a contracara intersele Rusiei şi Chinei, transmite Reuters, care apreciază că şeful diplomaţiei ruse a pregătit confruntarea cu liderii lumii la summitul G20, unde va conduce delegaţia Moscovei.


Reuniunea din Bali, spre care se îndreaptă Lavrov, este prima la acest nivel după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie. Kremlinul a comunicat că preşedintele Vladimir Putin este prea ocupat pentru a participa la summit. Agenda summitului G20 va fi dominată probabil de războiul din Ucraina, iar occidentalii se vor opune Rusiei şi vor face presiuni ca India şi China să se alăture criticilor. Oficialii de la New Delhi şi Beijing s-au limitat până acum la exprimarea unor îngrijorări faţă de conflict, dar nu au condamnat Moscova pentru declanşarea războiului şi atacurile împotriva civililor ucraineni.
La Phnom Penh, Lavrov a acuzat Statele Unite pentru acţiunile în sud-estul Asiei, considerat atât de Rusia, cât şi de Occident drept un câmp de luptă strategic în următorii ani. „SUA şi aliaţii lor din NATO încearcă să stăpânească acest spaţiu”, a declarat el presei. Potrivit ministrului rus, strategia preşedintelui american Joe Biden în regiunea indo-pacifică reprezintă o încercare de a ocoli „structurile cuprinzătoare” de cooperare regională şi implică „militarizarea acestei regiuni, cu o concentrare evidentă asupra îngrădirii Chinei şi îngrădirii intereselor ruseşti în Asia-Pacific”.
Biden le-a spus partenerilor din ASEAN că Washingtonul este hotărât să construiască o regiune „liberă şi deschisă, stabilă şi prosperă, rezistentă şi sigură”; el a subliniat Parteneriatul Strategic Cuprinzător dintre Statele Unite şi Asia-Pacific. Pe de altă parte, Rusia urmăreşte să îşi întărească legăturile economice, politice şi de securitate cu Asia, după ce a fost sancţionată într-un mod fără precedent de Occident pentru invadarea Ucrainei.
Putin prezintă Rusia şi China ca lideri ai unei revolte globale împotriva dominaţiei mondiale a SUA în era post-sovietică, în timp ce americanii consideră că din partea ruşilor şi a chinezilor vin cele mai mari ameninţări la nivel internaţional.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut