Serbarea Hramului Catedralei „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca

Sâmbătă, 6 august, va fi celebrat hramul Catedralei „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca. Preasfinția Sa Claudiu, episcopul de Cluj-Gherla, va celebra, de la ora 10:30, Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu un sobor de preoți.

„Lumina pe care o contemplăm în sărbătoarea Schimbării la Față este lumina și bucuria care ne așteaptă, fiindcă, așa cum știm, singurul lucru cert de pe acest pământ este moartea. Dar pentru noi, ceea ce este spaima cea mai mare a lumii, este o bucurie. Fiindcă pentru noi, cei care credem în Isus Cristos, moartea nu este decât o trecere înspre adevărata viață. Noi nu suntem făcuți pentru această lume, în care simțim la tot pasul durerea, întristarea, suferința, în care lacrimile noastre de bucurie se împletesc cu lacrimi de suferință. Noi suntem făcuți pentru o bucurie și pentru o fericire veșnică. Aceasta este rugăciunea lui Isus înainte de Patimă: «ca bucuria Mea să fie deplină în ei». Suntem făcuți pentru o eternitate, o infinitate de bucurie, la aceasta suntem chemați. Și dacă intrăm în această logică, dacă ne ducem zi de zi viața și crucea aducându-ne aminte de Lumina taborică, cea care ne așteaptă și pe noi, vom trece mult mai ușor prin această «vale a lacrimilor», fiindcă vom ști că, la un moment dat, vom intra «în bucuria Stăpânului nostru». Glasul Tatălui, din Lumina taborică, ne indică o cale pe care ar trebui să mergem: «Acesta este Fiul Meu, de Acesta să ascultați!». Nu avem de inventat, nu trebuie să facem autostrăzi înspre Paradis. Există deja o cale bătută, există calea pe care a mers Mântuitorul. Nu avem decât să mergem pe urmele Lui, să ascultăm cuvântul Lui, să nu ne îndepărtăm de El, chiar și atunci când calea devine dificilă, fiindcă este singura cale prin această «junglă» în care trăim. Bineînțeles, este o «junglă» atrăgătoare și de multe ori ni se vor deschide poieni minunate și căi mult mai ușor de parcurs. Dar singura cale înspre Împărăția Cerurilor este calea deschisă de Mântuitorul nostru Isus Cristos și la aceasta suntem chemați” – a transmis Preasfinția Sa Claudiu, episcopul de Cluj-Gherla.

Schimbarea la Față este sărbătorită în întreaga Biserică catolică și ortodoxă începând cu anul 1456. Din acest an, data de 6 august a devenit ziua în care toți creștinii celebrează „Schimbarea la Față” a Mântuitorului, de pe Muntele Taborului, în fața a trei dintre ucenicii Săi.

***

Catedrala „Schimbarea la Față” (B-dul Eroilor nr. 10), construită din zid (piatră și cărămidă), în stil baroc a trecut, în existența sa istorică, prin patru ipostaze succesive: la origine a fost biserică romano-catolică, fiind ctitorită, între anii 1775-1779, de către Ordinul Fraților Minoriți „fratres minores”, numiți și franciscani. La 22 septembrie 1779, când era aproape terminat, turnul se prăbușește. Împărăteasa Maria Tereza donează 7000 de florini și construcția turnului este încredințată arhitectului Johann Eberhardt Blaumann, care l-a refăcut mai târziu, în anul 1782. În sec. al XIX-lea, biserica a primit ajutoare din partea unor familii armene, dintre ai căror membrii mulți sunt înmormântați în criptele ei.

În anul 1930, în timpul păstoririi Arhiereului de vie memorie Iuliu Hossu, Episcopia Greco-Catolică a Gherlei și-a mutat reședința la Cluj. Cu acest prilej, biserica minoriților a fost dăruită Bisericii Române Unite, de către Sfântul Părinte Pius al XI-lea, devenind Catedrală și primind hramul „Schimbarea la Față”. Ca urmare, în perioada 1930-1940, lăcașul este adaptat cultului oriental. În anul 1948, al scoaterii în ilegalitate a Bisericii Române Unite, Catedrala a trecut în posesia Bisericii Ortodoxe Române. După 50 de ani, la 13 martie 1998, biserica „Schimbarea la Față” a fost preluată din nou de către greco-catolici, redevenind Catedrală. Din 6 august 2021, în Catedrala episcopală a Eparhiei de Cluj-Gherla, la un altar lateral, pot fi venerate moaștele Fericitului Episcop Iuliu Hossu, Arhiereu de Gherla și de Cluj-Gherla (1917-1970), primul Cardinal al românilor, vestitorul Marii Uniri de la Alba-Iulia din 1 decembrie 1918 și Episcop martir pentru credință – reamintește Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, într-un comunicat remis ziarului Făclia.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut