Serbare câmpenească pe Muntele Dobrin

A devenit deja o tradiție ca, de sărbătoarea Sfinții Apostoli Petru și Pavel, pe Muntele Dobrin din localitatea clujeană Măguri-Răcătău să se desfășoare, an de an, o întâlnire tradițională.

Miercuri, 29 iunie, evenimentul, organizat Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT), împreună cu Primăria Măguri-Răcătău, va începe la ora 09:00, cu oficierea Liturghiei în bisericuța de lemn, după care, de la ora 13:00, va avea loc un spectacol folcloric.

Pe scena amplasată pe vârf de munte vor evolua numeroși soliști vocali, dar și ansambluri folclorice: Alexandru Pop, Mariana Morcan, Cosmin Marta, Florica Tomoioagă, Ionuț Matiș, Simona Costin, Adrian Buză, Ciprian Peteleu, grup instrumental din comuna Măguri-Răcătău, Tudor Chechedi – tulnic, Nicolae Badiu și Emanuel Badiu – instrumental, Estera Paulina Bodea, Alexia Roba, Livia Maria Hetea Danciu, Andra Mariș, Florian Roșian, Andrea Bogdan, Ioana Budaie, Larisa Marc, Gheorghe Cioază Mariș, Darius Tomoș, Anicuța Roșu, Alin Bucea, Nicolae Pop Boncea și Florin Toader, Ansamblul Folcloric „Dor Transilvan” al CTP Cluj-Napoca și Ansamblul „Nepoții Iancului”- Mărișel. Acompaniamentul orchestral va fi asigurat de un grup instrumental din cadrul Orchestrei „Cununa Transilvană” a CJCPCT Cluj, iar evenimentul va fi prezentat de Mihai Badiu.

Cătunul Dobrin este situat la altitudinea de 1550 m, pe un platou înconjurat de brazi. Acesta cuprinde o biserică de lemn și câteva case vechi, tot din lemn, răsfirate. Casele sunt locuite doar în timpul verii, în cadrul unei practici pastorale, care presupune mutarea gospodăriei din vatra satului într-un cătun din munte, la o distanță mare față de sat. Motivul pentru care oamenii aleg să-și mute gospodăria pe timpul verii este pășunatul.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut