Seniorii, invitați să devină voluntari pentru copiii din comunitate

Fundația Creștină Diakonia – Centrul de zi pentru copii din familii în dificultate, din Bonțida, este unul din noile centre sociale care vor implementa programul „Generații”, al Fundației Regale Margareta a României.

Programul național „Generații” ajunge acum în noi comunități, în cadrul a patru centre sociale din județele Alba, Cluj, Timiș și în București, fiind susținute de Fundația Regală Margareta a României, cu sprijinul Fundației Bosch România. Acestea vor beneficia de resurse și cunoștințe pentru a implementa educația intergenerațională în cadrul centrelor sociale din comunitate, creând un spațiu în care copiii și seniorii au oportunitatea să colaboreze și să devină o resursă unii pentru ceilalți.

„Valorificând experiența, profesia, pasiunea sau talentul personal, 45 de seniori vor fi cooptați pentru a se implica în activități educaționale, vocaționale sau de socializare în sprijinul a 120 de copii din medii defavorizate. Cele 4 organizații care s-au alăturat proiectului «Generații» sunt: Bonțida, jud. Cluj – Fundația Creștină Diakonia, Centrul de zi pentru copii din familii în dificultate; Blaj, jud. Alba – Asociația Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj, Centrul de zi pentru copii; Buziaș, jud. Timiș – Asociația Stern der Hoffnung Rumanien, Centrul de Zi Stern der Hoffnung; București, sector 2 – Fundația Sfântul Dimitrie, Centrul pentru Educație și Sprijin Comunitar” – informează Fundația Regală Margareta a României.

Seniorii din comunitatea centrelor sociale din Bonțida, Blaj, Buziaș și București sunt invitați să cunoască cadrul de desfășurare al activităților intergeneraționale, personalul și copiii care fac parte din proiectul social, să afle informații despre modalitățile de implicare și să se înscrie ca voluntari. Pentru cei interesați, în fiecare localitate se organizează Ziua Porților Deschise, în perioada 29 aprilie – 06 mai.

Seniorii care doresc să devină voluntari „trebuie să aibă o atitudine pozitivă, disponibilitatea de a lucra cu copiii și de a transmite din experiența sau abilitățile lor, implicându-se fie în pregătirea temelor școlare, fie în organizarea unor cluburi și ateliere educative sau vocaționale, ce se desfășoară în cadrul centrelor sau chiar și online”.

Programul național „Generații” al Fundației Regale Margareta a României – o rețea de centre sociale care se bazează pe colaborarea între generații, pe schimbul reciproc de valori și experiențe, pe nevoia tinerilor și a copiilor de modele pozitive și pe dorința seniorilor de a se menține activi după pensionare – a fost dezvoltat începând din anul 2015, ca o soluție la problema abandonului școlar și a îmbătrânirii accelerate a populației. La Centrele „Generații”, copiii din comunitate beneficiază de sprijin pentru școală, o masă caldă, consiliere socială și psihologică, dar și de o diversitate de activități intergeneraționale cu specific educativ sau vocațional. La rândul lor, persoanele vârstnice au oportunitatea de a-și asuma un rol nou după pensionare, desfășurând o activitate de valoare pentru ei, pentru copiii defavorizați și pentru comunitate.

„Colaborarea dintre copiii și voluntarii seniori la Centrele Generații determină un progres vizibil în dezvoltarea școlară și personală a copiilor, iar pentru seniori aduce sentimentul de utilitate și valorizare. Prin sesiunile de pregătire individuală, rezultatele școlare ale copiilor se îmbunătățesc, stima de sine crește, ajutându-i să devină mai încrezători și mai responsabili. Prin participarea la cluburi și atelierele practice, copiii capătă și își dezvoltă anumite abilități practice și descoperă diferite pasiuni” – se precizează într-un comunicat al Fundației Regale Margareta a României, remis ziarului Făclia.

Același document menționează că seniorii interesați de voluntariat în cadrul Centrelor „Generații” din țară pot afla mai multe detalii la Telefonul Vârstnicului 0800-460–001, linie gratuită și confidențială de consiliere socială pentru vârstnicii din România, sau se pot înscrie prin completarea formularului on-line de pe website-ul https://intergenerational.ro/implica-te/.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut