Senatorul Oros vrea ca românii din dreapta Tisei să poată obține mai ușor cetățenia română

Senatorul Adrian Oros, coordonatorul organizației clujene a Partidului Forța Dreptei, solicită procedură simplificată de obținere a cetățeniei române și pentru românii din Maramureșul de dincolo de Tisa. În acest sens, parlamentarul a inițiat o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 21 din 1 martie 1991, republicată. El spune că printr-o astfel de măsură se va elimina o discriminare nejustificată.

„Cadrul legislativ referitor la redobândirea cetățeniei române instituie o discriminare nejustificată între cetățenii români și urmașii acestora care au fost deposedați fără voia lor de cetățenia română ca urmare a ocupării Basarabiei, Bucovinei de Nord și Ținutului Herța de către URSS și cetățenii români și urmașii lor care au fost deposedați de cetățenia română fără voia lor și care trăiesc din teritorii care au aparținut și au fost administrate de Regatul României după Primul Război Mondial, ca urmare a unor decizii democratice cu caracter plebiscitar. Concret, este vorba de românii din Maramureșul de dincolo de Tisa, care, la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, au decis să se unească cu Patria-Mamă. Între 1 Decembrie 1918 și 26 iulie 1921, Maramureșul de dincolo de Tisa a aparținut Regatului României și, în cea mai mare parte a acestei perioade, a fost administrat de Consiliul Dirigent al Transilvaniei, condus de Iuliu Maniu, după cum reiese din documentele istorice anexate.

Din 26 iulie 1921, administrarea acestui teritoriu a fost preluată de Cehoslovacia. Românii din Maramureșul de dincolo de Tisa au pierdut cetățenia română fără voia lor. În perioada interbelică, Cehoslovacia a respectat, în mare parte, drepturile și identitatea românilor din Maramureșul de dincolo de Tisa. Însă, la finalul Celui de-al Doilea Război Mondial, acest teritoriu a fost anexat de URSS și încorporat în RSS Ucraineană. După destrămarea URSS, Maramureșul de dincolo de Tisa a rămas în componența Ucrainei, așa cum au rămas și Bucovina de Nord, Ținutul Herța și Basarabia de Sud. În timp ce românii din Bucovina de Nord, Ținutul Herța și Basarabia de Sud au putut beneficia de o procedură simplificată de redobândire a cetățeniei române, românii din Maramureșul istoric nu au avut acest drept.

Parlamentul României are vocația și este chemat să elimine această discriminare”, a spus Oros. El a precizat că nu este vorba de revizionism istoric, deoarece, spune senatorul, inițiativa legislativă pe care a propus-o nu se referă la locuitorii acelor teritorii din Ucraina care au ajuns sub administrație românească în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial ca urmare a deciziei unui regim nedemocratic fascist. „Este vorba de un act de dreptate istorică, deoarece românii din Maramureșul de dincolo de Tisa au devenit cetățeni români în cu totul alt context istoric, după Primul Război Mondial, ca urmare a unui democratic cu caracter plebiscitar, mai exact prin hotărârea Marii Adunări Naționale de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia”, a spus Oros.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut