Senatorul Adrian Oros – “Ordonanța austeritații – prostie sau ticăloșie⁉️”

Președintele Organizației Forța Dreptei Cluj, senatorul Adrian Oros, critică ordonanțaausterității și spune că această “lege a tăierilor” îi lovește cu precădere pe cei gospodari, care au pus deoparte  bani pentru investiții.

„Ordonanța este una profund nocivă, care nu ține cont de felul în care își planifică ordonatorii principali de credite execuția bugetară. Această “lege a tăierilor” îi lovește cu precădere pe cei gospodari, care au pus deoparte  bani pentru investiții.

Asta înseamnă că practic nu vor mai putea finaliza investițiile, înseamnă șantiere abandonate pentru că nu se mai pot plăti contractările.

Înseamnă și firme falimentate. Firme care plătesc salarii si taxe la stat.

Contrar declarațiilor populiste ale lui Ciolacu, parangheliile pot fi finanțate, dar investițiile nu.

Primăriile au, în general, în octombrie executat undeva la 40-50% din bugetul de cheltuieli, și ajunge lejer la 90-100% până la finele anului, deoarece plățile către constructori se fac spre finalul anului”, spune Adrian Oros.

Parlamentarul clujean mai subliniază că modificarea plafonului de investitii va fi aprobat doar prin memorandum, astfel că nimeni nu iese public să spună, pentru că primarii se tem că vor fi defavorizați atunci când vor merge să depună memorandum.

„Ce prevede Ordonanță ⁉️

* În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, ordonatorii de credite ai autorităților și instituțiilor publice nu pot încheia angajamente legale pentru categoriile de cheltuieli prevăzute la următoarele articole de cheltuieli bugetare:

a) ”Bunuri și servicii” pentru alineatele ”Furnituri de birou” și ”Alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare” ;

b) Reparații curente;

c) Bunuri de natura obiectelor de inventar;

d) Cărți, publicații și materiale documentare;

e) Consultanță și expertiză;

f) Pregătire profesională;

g) Studii și cercetări;

h) Contribuții ale administrației publice locale la realizarea unor lucrări și servicii de interes public local, în baza unor convenții sau contracte de asociere;

i) Alte cheltuieli, cu excepția alineatelor ”Chirii” și ”Executarea silită a creanțelor bugetare”;

j) Asociații și fundații, cu excepția angajamentelor ce vizează domeniile ”Sănătate” și ”Asistență socială”.

* Conducătorii autorităților și instituțiilor publice au obligația de a dispune măsurile necesare astfel încât plățile lunare efectuate în perioada noiembrie-decembrie 2023 la titlul de cheltuieli bugetare ”Bunuri și servicii”, să fie cel mult la nivelul mediei plăților efectuate în perioada ianuarie-septembrie 2023, în limita bugetului aprobat la acest titlu de cheltuieli.

* În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, instituțiile și autoritățile publice locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, nu pot finanța din fonduri publice, cu excepția celor provenite din donații și sponsorizări, organizarea de evenimente comunitare cum ar fi festivaluri, concerte, competiții locale, festivități, sărbători tematice, dar fără a se limita la acestea. ‼️ Sunt exceptate cheltuielile cu evenimentele ocazionate de zilele declarate ca fiind zile oficiale ale unităților administrativ teritoriale, alte sărbători publice stabilite prin lege, precum și cheltuielile cu evenimentele ocazionate de sfârșitul de an. Cheltuielile cu organizarea acestor evenimente nu pot depăși media cheltuielilor lunare de aceeași natură realizate în perioada ianuarie-septembrie 2023. Eventualele cheltuieli de această natură care depășesc plafonul stabilit anterior pot fi suportate din donații și sponsorizări.

* Prin excepție ‼️- în situații temeinic justificate Guvernul României poate aproba pe bază de memorandum încheierea de angajamente legale respectiv depășirea limitelor de plăți la titlul de cheltuieli bugetare ”Bunuri și servicii”, inițiat de ordonatorii principali de credite, iar în cazul unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, inițiat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, la solicitarea justificată a acestora.

* În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, instituțiile și autoritățile publice nu încheie angajamente legale pentru categoriile de cheltuieli de investiții prevăzute la art. 381 din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare și la art. 46 din Legea nr. 273/2006, cu modificările și completările ulterioare (n.r. Cheltuielile pentru investiţiile publice şi alte cheltuieli de investiţii finanţate din fonduri publice). Conducătorii autorităților și instituțiilor publice, au obligația de a dispune măsurile necesare astfel încât plățile lunare efectuate în perioada noiembrie-decembrie 2023 la cheltuielile prevăzute la alin 1 (n.r. pentru investiții) să fie cel mult la nivelul mediei plăților efectuate în perioada ianuarie-septembrie 2023, în limita bugetului aprobat.

* Se exceptează cheltuielile aferente implementării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile și din Planul Național de Redresare și Reziliență”, mai arată Adrian Oros.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut