Senator clujean: „Reforma administrativ teritorială – necesară și inevitabilă”

Tema reformei administrative este îndelung comentată, în contextul declarațiilor recente ale primarului Emil Boc cu privire la necesitatea acesteia.

Și reprezentanții opoziției recunosc necesitatea reorganizării administrative, dar în același timp atrag atenția asupra unor aspecte deloc de neglijat câbd vine vorba de acest subiect. „Reforma administrativ teritorială mi se pare necesară și inevitabilă, este evident că actuala fărâmițare nu mai poate asigura dezvoltarea, cel puțin la nivelul unei mari părți a comunelor. Sunt prea multe comune prea mici ca să-și poate asigura cheltuielile de funcționare curentă, nici nu mai vorbim de posibilitățile de a-și angaja personal de specialitate calificat sau de acoperi cofinanțările necesare atragerii fondurilor europene. Mai mult, din cauza hățișului birocratic și a faptului că primarii unor comune apropiate sunt de culori politice diferite sau au pur și simplu interese și viziuni divergente vedem că este aproape imposibilă dezvoltarea unor proiecte mari de infrastructură locală sau de altă natură care acoperă teritoriul mai multor UAT-uri învecinate. Eșecul structurilor de tip GAL mi se pare grăitor.

De aceea eu mă bucur că domnul Boc aduce acest subiect în discuție. Însă domnul Boc are o mare problemă. PNL ca și PSD sau UDMR sunt partide care depind electoral de primarii de comune și orașe mici, practic voturile pe care aceștia le adună cântăresc decisiv în scorul electoral de la consiliul județean și parlamentare”, a declarat senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei.

Cristian Bordei mai precizează că a participat recent la o discuție cu primarii de comune din județul nostru pe tema salarizării primarilor și a personalului din primării. „Am fost singurul parlamentar care și-a asumat riscul să aduc în discuție acest subiect. S-a întâmplat exact ceea ce am anticipat și anume am stârnit nemulțumirea vehementă a majorității primarilor prezenți.

Așa că eu aștept cu mare interes să văd cum va proceda domnul Boc pentru a trece de la vorbă la faptă. Eu îl asigur de tot sprijinul meu și al USR”, a mai spus parlamentarul.

Vă reamintim că subiectul reformei în administrație a fost readus în actualitate de către primarul Emil Boc, președinte al Asociației Municipiilor din România (AMR). El propune ca, după 2024, județele să se unească, iar fiecare să aibă cel puțin 800.000 de locuitori. Cea de-a doua idee a lui Emil Boc are în vedere desființarea comunelor sub 5.000 de locuitori, conform unor declarații făcute presei.

Această reformă s-ar putea realiza fie printr-o o lege adoptată de Parlament, pentru care este nevoie de votul majorității deputaților și senatorilor fie prin reforma constituțională.

Ultima reformă administrativ-teritorială s-a realizat în România în 1968. Dacă propunerea lui Emil Boc ar deveni lege sau Constituția s-ar modifica in acest sens ar însemna la nivelul județului Cluj dispariția majorității comunelor, din cauza numărului mic de locuitori. S-ar desființa 67 de comune, inclusiv comune precum Iclod, Feleacu, Sâncraiu, Poieni.

Ar continua s-și desfășoare activitatea doar comunele Aghireșu, Apahida , Baciu, Florești, Gilău, Jucu, Mihai Viteazu, Viișoara.

Comuna cu cel mai mic număr de locuitori din județul Cluj este Ploscoș-616 locuitori.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut