Senator clujean: „Ideea ca Rusia să mai atace țări NATO este în acest moment o fantezie”

Politicienii clujeni atrag atenția că războiul din Ucraian va avea consecințe majore asupra economiei Rusiei. Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, consideră Rusia a pierdut deja războiul care a fost declanșat pe baza unui set de premise complet eronate. În opinia sa, tot ceea ce își poate dori Vladimir Putin, acum, este să iasă cât mai repede din dezastrul pe care el însuși l-a provocat.

„Acestea (n.red premisele) au fost că ucrainienii îi vor aștepta ca pe niște eliberatori și nu vor lupta, că UE are lideri slabi, este divizată și dependentă de gazul rusesc și nu va avea o reacție serioasă iar SUA are la conducere un bătrân senil care nu va pune probleme. Toate aceste presupuneri s-au dovedit grave erori astfel încât în acest moment campania militară rusă este împotmolită, rușii au suferit pierderi grele atât umane cât și materiale și mai pot obține victorii doar dacă bombardează marile orașe ucrainiene până la distrugere totală. Ori așa ceva ar fi inacceptabil pentru Putin și grupul lui pentru că nu mai poți poza în eliberatorul unei țări după ce o distrugi complet și provoci, în acest proces, zeci de mii de morți în rândul populației civile”, a declarat Cristian Bordei.

Senatorul mai precizează că, în plus, sancțiunile economice impuse sub coordonarea SUA sunt extrem de dure, practic fără precedent și vor avea consecințe foarte grave pentru Rusia atât pe termen scurt cât și mediu și lung. Pe termen scurt, spune parlamentarul, mai mulți experți au opinat deja că Rusia riscă falimentul în câteva luni, în timp ce pe termen mediu și lung planurile UE și SUA de a renunța la dependența de importurile de gaz și petrol din Rusia vor avea consecințe majore chiar dacă războiul se încheie foarte rapid.

„Deci în acest moment tot ceea ce-și poate dori Putin este să găsească o cale să iasă cât mai repede din acest dezastru și au apărut deja semnale ieri și azi privind o schimbare de atitudine a Kremlinului. Rămâne de văzut în ce mod se vor reflecta în negocierile de joi dintre miniștrii de externe rus și ucrainean, întâlnirea la cel mai înalt nivel dintre cele două părți de la izbucnirea războiului.

Deocamdată nici un scenariu nu poate fi exclus, inclusiv cel în care Putin continuă războiul cu mari distrugeri și pierderi mari de ambele părți, caz în care se vor mări fluxurile de refugiați și va crește presiunea pe țările din jur inclusiv România care însă vor primi în mod cert un ajutor subtanțial din partea UE.

Însă ideea ca Rusia să mai atace și țări NATO este în acest moment o fantezie, deci panica din România  este complet nejustificată din acest punct de vedere. După scăderile puternice de vineri și luni astăzi bursa de la București este în creștere puternică semn că și piețele percep situația în mod pozitiv”, a mai subliniat parlamentarul clujean.

Liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș subliniază, la rândul său, că acest război a schimbat complet firul istoric, iar intreg mapamondul este nevoit să-și dezvolte noi strategii și abilități de susținere și dezvoltare. „De exemplu, raportat la politicile de mediu și energie Uniunea Europeană este nevoită să-și dezvolte abilitatea de diversificare, prin redeschiderea minelor de cărbune, pentru a se detașa de dependența gazelor rusești.

Războiul dintre Rusia și Ucraina va avea, cu siguranță, implicații economice, iar cele mai puternice dintre acestea vor fi resimtițe prin creșterea prețurilor la energie, alimente și metale. Spre deoserbire de Ungaria, Bulgaria sau Serbia, care au fost nevoite să restricționeze exporturile de cereale, întrucât se află într-un deficit de producție, din fericire, România are capacitate de a se susține singură din punct de vedere alimentar.

Țara noastră are un rol foarte important, nu doar în organizarea NATO ci și în susținerea și solidaritatea față de refugiații care au fugit din calea războiului.

Autoritățile fac demersurile necesare pentru a asigura securitatea națională. Continuăm să fim solidari pentru Ucraina.Tineretul Social Democrat Cluj este și el implicat activ în campaniile de binefacere, primarii comunelor din Cluj, autoritățile locale, ONG-urile și intreaga societate civilă”, a afirmat Alexandru Cordoș.

Liderul PSD Cluj crede că este normal să existe un sentiment de angoasă și panică la nivel colectiv, datorat multiplelor crize pe care le-am traversat în ultimii ani, însă, este important să reținem că în acest moment România beneficiază de cea mai puternică protecție de securitate, apartenența la NATO fiind cel mai important scurt.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut