Semnal de alarmă tras de o asociație de protecție a animalelor

Condiționarea vaccinării antirabice ca acțiune de interes național și European de plata înscrierii într-un registru gestionat de către Colegiul Medicilor Veterinari din RO este nelegală și ridică mai multe semne de întrebare, atrag atenția reprezentanții Asociației R.E.A.D.C (Registrul Electronic al Animalelor Domestice şi de Companie).

Printre argumentele aduse de Asociația R.E.A.D.C se numără faptul că tratamentele și vaccinurile se înscriu în mod obligatoriu în registrul (public și gratuit) deținut de către ANSVSA, conform legislației în materie (a se vedea HG 1415/2009 privind funcționarea ANSVSA). Totodată, spun reprezentanții asociației, ținerea unei evidențe, respectiv transportul și tratamentele animalelor în România este o obligație a Autorității Naționale (și nu a CMVRO). De asemenea se arată că prin Convenția UE, vaccinarea antirabica este obligația statului membru.
„Astfel, orice costuri suplimentare la vaccinarea antirabica obligatorie ca înscrieri în registre de tipul Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân (R.E.C.S.) gestionat în prezent de către CMVRO nu fac decât să frâneze și aplicarea Programului Național Strategic de combatere a bolilor transmisibile de la animal la om. Pe de altă parte, zădărnicirea combaterii bolilor este infracțiune în România și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, conform Codului Penal. Neaplicarea vaccinării antirabice, ce aduce atingere dreptului la sănătate (prevăzut în Constituția României) al fiecărui cetățean al țării, considerăm că este din nou infracțiune, și anume abuz în serviciu in forma continuata ,săvârșit de către un grup bine structurat cu membrii din conducerea ANSVSA si prin acceptarea pasiva de către conducerea autorității și a CMV a neaplicării vaccinului antirabic gratuit și obligatoriu.

În același timp, neaplicarea vaccinului și neîndeplinirea Programului Național Strategic de combatere a bolilor înseamnă și un prejudiciu adus medicilor veterinari (a se vedea Directiva DSVSA din Decembrie 2013 – „în cazul în care- după data finalizării acestei acțiuni- veți înregistra nerealizări, se vor lua măsurile legale…” ori alte Notificări abuzive trimise medicilor veterinari concesionari cenzurate (pentru a se auto proteja grupul ) trimise la colegi și cotizanți la același colegiu, program care de peste 10 ani are o rată de vaccinare extrem de redusă pentru România (aprox. 40% din efectivul de animale), o țară în care încă există masiv rabie”, arată reprezentanții Asociației R.E.A.D.C.

„Având în vedere cele prezentate, considerăm că este primordial ca RECS să nu mai fie gestionat de un organism socio-profesional privat cum este CMVR, ci trebuie să fie public în cadrul unei autorități, cu acces de verificare și control a vaccinări antirabice în caz de urgente în mod direct, rapid și gratuit motiv pentru care am și formulat o acțiune în acest sens, ce are termen de judecată în 25.01.2024 la Înalta Curte de Casație și Justiție. Pe medicii veterinari care doresc să ne susțină în demersurile noastre, să intervină în cadrul procesului sau, de ce nu, să încerce să-și recupereze prejudiciul, îi încurajăm să ne contacteze pe adresa de e-mail a asociației sau să intervină în proces până joi la ora 9”, mai precizează organizația de protecție a animalelor .

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut