Semnal de alarmă tras de medicii veterinari: Se urmărește controlul pieței de medicamente și produse veterinare

Un proiect ce vizează modificarea Legii pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar este contestat de unii medici veterinari cu drept de liberă practică pentru că ar introduce prevederi anticoncurențiale și ar duce la conflicte de interese.

Concret e vorba de Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar şi pentru modificarea pct.35 din Anexa nr.1 a Ordonanţei Guvernului nr.42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. Proiectul de act normativ a fost adoptat deja de Senat iar astăzi urmează să fie dezbătut în Comisia de Agricultură, Silvicultură și Industrie Alimentară din Camera Deputaților, care este cameră decizională.

Față de proiectul adoptat de Senat, în Comisia de Agricultură, Silvicultură și Industrie Alimentară din Camera Deputaților au apărut o serie de modificări care sunt contestate de o parte dintre medicii cu drept de liberă practică.

Concret se propune ca medicii veterinari care în prezent sunt funcționari publici să facă parte din Colegiul Medicilor Veterinari. Și asta cu toate că deja sunt două sentințe definitive care interzic acest lucru. De asemenea, se mai propune ca medicii veterinari angajați în instituții publice să aibă dreptul de a deține și lucra în cabinete, clinici, farmacii, depozite, etc. Totodată, se dorește ca medicii veterinari angajați în instituții publice să poată deține cabinete, respectiv de a contracta concesiune de la Direcția de Sanitar Veterinară sau chiar contracte cu ferme comerciale sau adăposturi. Printre propunerile venite la Comisa de Agricultură, Silvicultură și Industrie Alimentară din Camera Deputaților se mai numără cea de creștere a duratei mandatului șefilor Colegiilor Medicilor Veterinari centrali și județeni de la 3 la 5 ani. O altă propunere constă în posibilitatea ca fermele să angajeze personal sanitar veterinar cu studii medii. De asemene se dorește ca legea pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar să prevadă posibilitatea ca medicii veterinari din instituțiile militarizate să desfășoare activități sanitar veterinare într-un cadru nereglementat (fără cabinet).

Toate aceste propuneri sunt contestate de o parte dintre medicii veterinari cu liberă practică.

Președintele Asociației Registrul Electronic al Animalelor de Companie, Marin Bleidler atrage atenția că prin aceste modificări legislative s-ar putea institui un control asupra activităților sanitar veterinare și un conflict de interese major care se încearcă să fie introdus în legislație prin curtea din spate a Parlamentului.

Avem o suspiciune întemeiată că legalizarea acestor conflicte de interese va duce la un control major al pieței de medicamente și a activităților sanitar veterinare. Vreau să precizez că în România Colegiul Medicilor Veterinari este o asociație pentru îmbunătățirea activității profesionale a membrilor și nu poate controla activitatea funcționarilor publici odată făcuți membri CMV”, a spus Marin Bleidler.

Asociația Registrul Electronic al Animalelor de Companie a câștigat la Curtea Constituțională dreptul de vaccinare gratuită a câinilor și pisicilor.

C. P.

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut