Semănatul porumbului în împrejurimile Dejului

Puţin mai tîrziu faţă de a anii precedenţi (iarna prelungită şi-a spus cuvîntul), a început semănatul culturilor prăşitoare şi pe meleagurile someşene.

Astfel de preocupări am constatat zilele trecute şi în împrejurimile municipiului Dej, unde porumbul ocupă mari suprafeţe pe terenurile ce aparţin agricultorilor din zonă. La fel ca în fiecare an, am vizitat ferma „Agromec”, unde administratorul Traian Mureşan ne-a informat despre mersul lucrărilor de sezon. Astfel, de la domnia am aflat că însămînţările de primăvară se află în plină desfăşurare. Printre altele, porumbul şi porumbul siloz ocupă nu mai puţin de 150 hectare, iar lucrările sunt efectuate cu două semănători. Până acum au mai fost semănate 15 hectare cu lucernă, deoarece societatea deţine şi o fermă zootehnică cu un efectiv de 200 de bovine, care au mare nevoie de hrană. Furajele sunt asigurate numai din surse proprii, cantităţile de grosiere şi siloz fiind suficiente până la ieşirea din iarnă.

Semănatul culturilor prăşitoare se află la ordinea zilei şi în gospodăriile ţărăneşti, timpul frumos de la începutul lunii mai uşurând mult munca mecanizatorilor. Preocupări asemănătoare am întâlnit zilele trecute şi în hotarul comunei Căşeiu din imediata vecinătatate a municipiului Dej, unde agricultorii nu semănau porumb ci plantau legume.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut