Șeful Statului Major al Apărării: „Transilvania a rămas indestructibil legată de Armata a IV-a de Nord”

Numeroși de clujeni au asistat, ieri, la manifestările dedicate aniversării a 105 de ani de la înfiinţarea Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, care au inclus o impresionantă paradă militară.

Ceremonia militară a început în jurul orei 10 decorarea Drapelului de Luptă al Diviziei 4 Infanterie ”Gemina” cu ordinul ‘’Virtutea Militară în grad de Comandor cu în semn de pace pentru militari’’, distincţie conferită de preşedintele României, Klaus Iohannis. În cadrul manifestării din Piața „Avram Iancu”, Imnul Național al României s-a auzit în interpretarea baritonului Marius Sebastian Aron și a Muzicii Militare. A urmat prezentarea Drapelului de luptă al Diviziei 4 Infanterie „Gemina” după care a fost oficiat serviciul religios oficiat de un sobor de preoţi militari şi civili în frunte cu IPS Andrei Andreicuţ, mitropolitul Clujului, Maramureşului și Sălajului. În cuvântul său de învățătură, IPS Andrei Andreicuț a ținut să sublinieze că sentimentul dragostei față de țară și de valorile ei trebuie întărit și cultivat „într-o lume care relativizează aceste lucruri scumpe”. Înaltul prelat a mai arătat că morala creștină „îngăduie” războiul de apărare. „Creștinii nu doresc războaie. Au fost multe situații în care și-au apărat sărăcia, nevoile și neamul. Războiul drept, războiul de apărare îl îngăduie morala creștină. În construirea teoriilor despre războiul drept, etica războiului a formulat și criteriile pentru legitimarea lui și care se reduc la cauza dreaptă și intenția bună”, a spus mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. La final, IPS Andrei Andreicuț i-a înmânat colonelului Petru Pah, șeful de stat major al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, distincția „Crucea Trasilvană”

Totodată, în cadrul ceremoniei, mai mulți militari ai Diviziei 4 Infanterie „Gemina” au primit distincții militare din partea generalului locotenent Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării.

Comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina, generalul maior Dorin Blaiu a arătat că în cei 105 ani Armata a IV-a a trecut printr-o serie de transformări structurale impuse de necesitățile și evoluția mediului de securitate.

El a mai spus că militarii marii unității cu sediul la Cluj-Napoca au datoria sacră să onoreze și împărtășească generațiilor viitoare jertfa celor care au pus țara înaintea propriei vieți.

Astăzi, prezentându-se ca Divizia 4 Infanterie „Gemina”, structură în măsură să-și îndeplinească misiunile încredințate, militarii Diviziei își vor onora mereu stindardul, fie că e vorba de de instrucția de zic cu zi, acțiunile în sprijinul populației, a exercițiilor multinaționale ori misiunile în afara teritoriului național. Am contribuit și vom continua să contribuim la promovarea instituției militare peste hotare, onorând rolul de ambasador al Armatei în teatrul de operații, precum și în misiunile individuale executate sub egida NATO, UE, OSCE sau ONU. Avem datoria sacră să onorăm și să împărtășim generațiilor viitoare jertfa celor care au pus țara înaintea propriei vieți”, a spus generalul maior Dorin Blaiu.

Prezent la manifestare, general locotenent Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, a ținut să remarce faptul că la 105 ani de la ofensiva începută prin deschiderea trecătorilor spre Ardeal, Divizia 4 Infanterie „Gemina” rămâne parte a structurilor de forțe care veghează porțile de intrare din jumătatea de nord a țării.

Divizia 4 Infanterie „Gemina” consemnează în acest an împlinirea a 105 ani de la momentul simultan al înființării și întrării în Primul Război Mondial. Armata a IV-a a intrat în istorie cu victoriile repurtate în Transilvania și a rămas în istorie prin glorioasele fapte de arme ale militarilor care au constituit-o de-a lungul timpului. Din 1016, Transilvania a rămas indestructibil legată de Armata a IV-a de Nord. La 105 ani de la ofensiva începută prin deschiderea trecătorilor spre Ardeal, Divizia 4 Infanterie „Gemina” rămâne parte a structurilor de forțe care veghează porțile de intrare din jumătatea de nord a țării. Militarii Diviziei 4 Infanterie „Gemina” sunt demni urmași ai celor care au apărat pământul patriei”, a spus general locotenent Daniel Petrescu.

Impresionantă paradă militară

A urmat apoi defilarea militarilor din unităţi şi mari unităţi subordonate Diviziei. Blocul de defilare a fost deschis de comandantul Diviziei 4 Infanterie Gemina, general maior Dorin Blaiu Ioan şi de locţiitorul acestuia generalul de brigadă Nicolare Tonu.

Primul pluton din blocul de defilare a fost format din militari din cadrul comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” în frunte cu șeful de stat major, colonelu Petru Pah. A urmat detaşamentul format din militari ai Brigăzii 15 Mecanizată ‘’Podul Înalt’’ din Iaşi, urmaşi ai plăieşilor moldoveni după care au putut fi văzuți militari ai Brigăzii 81 Mecanizată Bistriţa, prima unitate din România care a realizat interoperabilitatea operaţională cu structuri similare din NATO. Prin fața celor prezenți în Piața „Avram Iancu” au trecut apoi militari ai Brigăzii 61 Vânători de Munte ”General Virgil Bădulescu” din Miercurea Ciuc și un detașament din cadrul  Bazei 4 Logistică „Transilvania” . Din blocul de paradă au mai făcut parte militari ai Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania”, ai Regimentului 69 Artilerie Mixtă „Silvania” și ai Regimentului 317 ISR Vlădeasa.

Acestea au fost urmate de Drapelele de Luptă ale Batalionului 55 Comunicații „Napoca”, Batalionului 53 Geniu „Scorilo”, Batalionului 72 Apărare CBRN „Negru Vodă”, Batalionului 183 Artilerie Mixtă „General Ion Dragalina”.

Totodată, au mai prezentat onorul detașamente reprezentative din cadrul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Totodată, cei prezenți au putut urmări evoluția unor formații de elicoptere și avioane de vânătoare Mig 21 Lancer de la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii.

Muzeul Militar Național are filială la Cluj-Napoca

Defilarea s-a încheiat cu detașamentul steagurilor de identificare ale unităților din subordinea Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

În contextul aniversării a 105 ani de la înființarea Armatei a IV-a, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” a deschis o filială la Cluj-Napoca, aceasta fiind cea de-a cincea, după cele din Iaşi, Constanţa, Bacău şi Oradea.

Noul muzeu are, în premieră, amenajate trei săli în care este prezentată istoria şi evoluţia militară a Transilvaniei – în peste 300 de obiecte de patrimoniu şi panouri cu fotografii, patru săli ce reflectă activitatea Diviziei 4 Infanterie „Gemina” şi participarea acesteia în misiuni internaţionale. De asemenea, sunt evidenţiate personalităţile mareşalului Constantin Prezan, generalului Gheorghe Avramescu şi generalului Nicolae Dăscălescu.

Aria sa de responsabilitate a Diviziei 4 Infanterie Gemina reprezintă aproape un sfert din suprafaţa totală a României. Această zonă este mărginită de frontiera de stat la  sud-vest, vest şi nord, la est de Carpaţii Orientali şi la sud de Carpaţii Meridionali.

De peste două decenii, militarii marii unități au fost prezenți în misiuni desfășurate în afara teritoriului național, respectiv în teatrele de operaţii din Angola, Afganistan, Irak, Bosnia-Herţegovina, Albania, Kosovo, Polonia precum şi în misiuni individuale în cadrul comandamentelor aliate.

Cosmin PURIȘ

armata1 armata2 armata3 armata6 armata7 armata8 armata9
<
>

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut