Şeful Cancelariei premierului a reafirmat angajamentul României pentru OCDE

Şeful Cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean, a reiterat angajamentul ferm al României în vederea implementării recomandărilor OCDE, în contextul participării, joi şi vineri, la Luxemburg, la Reuniunea ministerială a Comitetului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică privind Guvernanţa Publică şi la Forumul Global „Building trust and reinforcing democracy”.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, participarea şefului Cancelariei premierului, alături de Luca Niculescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe şi coordonatorul naţional privind procesul de aderare a României la OCDE, are loc în contextul deschiderii procesului de aderare a ţării noastre la această organizaţie internaţională.

Cu ocazia deplasării, joi, Mircea Abrudean a avut întrevederi bilaterale cu Kerri-Ann Jones, secretar general adjunct al OCDE, precum şi cu Elsa Pilikovsky, directoarea Departamentului pentru guvernanţă publică din cadrul OCDE.

„Cu acest prilej, şeful Cancelariei prim-ministrului a reiterat angajamentul ferm al României în vederea implementării recomandărilor OCDE. Oficialul român i-a asigurat pe responsabilii organizaţiei că aderarea reprezintă o prioritate strategică de prim rang a ţării noastre şi o oportunitate pentru politici publice mai eficiente, în care dezvoltarea rămâne motorul competitivităţii României şi al bunăstării pentru cetăţeni”, se arată în comunicat.

De asemenea, şeful Cancelariei şi secretarul de stat în MAE au participat la o întâlnire de lucru pe tema încrederii societăţii civile în instituţiile publice.

Sursa citată menţionează că vineri cei doi oficiali au participat la panelul organizat pe tema serviciilor centrate pe cetăţean, prilej cu care Mircea Abrudean a promovat şi a susţinut puternic, în intervenţia sa, necesitatea unui dialog strâns cu cetăţenii şi a implicării acestora în procesele de luare a deciziilor şi al elaborării politicilor publice.

„Unul dintre punctele de pe ordinea de zi a Ministerialei l-a constituit adoptarea Declaraţiei OCDE privind construirea încrederii şi consolidarea democraţiei, România numărându-se printre statele care au aderat la această declaraţie”, se spune în comunicat.

Totodată, cu prilejul panel-ului intitulat „Governing green: gearing up public sector capacity to deliver on climate change”, şeful Cancelariei prim-ministrului a susţinut o intervenţie în care a prezentat măsurile pe care România le-a luat pentru a răspunde într-o manieră eficientă la provocările determinate de schimbările climatice.

De asemenea, Mircea Abrudean a evocat planurile pe care ţara noastră le elaborează pe termen mediu şi lung pentru a combate efectele schimbărilor climatice.

Conform comunicatului, în marja participării la evenimentele OCDE, cei doi oficiali au avut discuţii şi cu Secretarul General al OCDE, Mathias Cormann, reconfirmând angajamentul României pentru aderare, proces care reprezintă cel mai important obiectiv strategic al ţării noastre, după aderarea la NATO şi UE.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut