Șeful CA al Metrorex: ”Anul acesta vom avea cadrul legislativ pentru firma care va administra metroul din Cluj”

Anul acesta vom avea o Lege a transportului cu metroul care va reprezenta un cadru legislativ pentru funcţionarea Metrorex şi a companiei care va administra metroul din Cluj sau din alte oraşe ale ţării care şi-ar dori să aibă acest tip de transport, a declarat preşedintele noului Consiliu de Administraţie al Metrorex, Mihai Barbu.

”Metrorex în Bucureşti funcţionează după o Hotărâre de Guvern de înfiinţare a companiei Metrorex şi, mai departe, Metrorex încheie un contract de mentenanţă cu o companie şi un contract de servicii publice cu Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, care finanţează o parte din cheltuielile Metrorex. Dar, întotdeauna, investiţiile le face statul român şi rămân proprietatea statului român, Metrorex fiind doar concesionarul acestor investiţii pe care le exploatează mai departe.

La Cluj, situaţia este aproape la fel. Investiţiile le face statul român, prin Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, şi o parte, dar foarte mică, asocierea dintre cele două UAT-uri, Cluj şi Floreşti. Mai departe, contractul de servicii publice va trebui încheiat de compania care va administra metroul de la Cluj cu cineva – şi aici este o discuţie. Bineînţeles că transportul public, oriunde, este un transport al UAT-ului respectiv. Dar, la Bucureşti, Metrorex, cum vă spuneam, este un colos, nu poate să îl ţină municipiul Bucureşti astăzi – poate găseşte sursele necesare să poată să-l finanţeze – şi, prin urmare, este finanţat prin acest contract de servicii publice încheiat cu Ministerul Transporturilor şi care înseamnă subvenţie de la stat. Tocmai acesta este motivul pentru care vrem să reglementăm acest transport cu metroul, pentru ca acea companie care se va înfiinţa la Cluj – sau nu ştim cum va fi la Cluj, ce vor face – să aibă cadrul legal de funcţionare şi să nu se mai … nu ştiu, înfiinţeze o altă Hotărâre de Guvern de funcţionare a companiei de la Cluj, apoi compania din nu ştiu ce alt oraş unde se vrea să se mai dezvolte transportul cu metroul…nu ştiu Timişoara, Iaşi, Oradea, oraşele mari care se dezvoltă prin UAT-urile de jur împrejur.

În privința subvenţionării metroului de la Cluj, adică dacă va suporta cineva acest contract de servicii publice, asta nu se va întâmpla curând, pentru că perioada de construcţie a metroului la Cluj este de durată, dar trebuie să ne organizăm şi pentru momentul acela şi despre asta e vorba în această Lege a transportului cu metrou”, a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al Metrorex, Mihai Barbu.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut