Ședință de cenaclu și lansare de carte la Gherla

Ultima ședință de lucru pe acest an a Cenaclului literar „Ion Apostol Popescu” de pe lângă Casa Municipală de Cultură Gherla a avut o semnificație deosebită. Pe lângă analiza activității pe 2021 și prezentarea ultimelor creații literare ale membrilor, a fost lansat cel de al 20-lea volum a scriitoarei Pușa Lia Popan.

Este vorba de cartea de poezii „În umbra metaforei”, apărută recent în editura clujeană „Napoca Star”. Așa cum scrie în prefața  cărții cunoscutul poet și critic literar din  Cluj-Napoca, Ion Cristofor „Ultimul volum al autorului dovedește o maturitate sporită a  scrisului Pușei Lia Popan, o avansată familiarizare cu tehnicile și modalitățile, diversificate ale poeziei moderne”.

Da, evoluția literară a doamnei Pușa este remarcabilă. Încă în prima carte, „Ghimpi și spovedanii”, volumul I, apărut în 2008, autoarea dă dovadă de un talent și imaginație artistică de invidiat, iar până la cel de al 20-lea volum ea se prezintă în fața cititorului cu o expresie literară caracteristică marilor poeți. A scris și câteva cărți pentru copii, iar penultimul volum, apărut în 2020, romanul „Cartea Ninei”, este de fapt o autobiografie, în care se regăsesc mulți gherleni: membri de familie, prieteni sau foștii vecini.

Ultima apariție editorială a fost primită cu multă căldură de cititorii gherleni, autoarea acordând autografe și purtând discuții prietenești cu  colegii de cenaclu, iar președintele forumului literar din Gherla, Constantin  Istici,  a dedicat sărbătoritei o frumoasă piesă  muzicală interpretată la nai, prezentând totodată câteva culegeri de folclor. Totodată, au citit din ultimele lor creații literare pr. Edmund Dujardi (Dodo), Nicolae Suciu, Irimie Perșa, Alexandru Maier, Ida Rognean, Vasile Ungur și Sergiu Crăciun, ultimul – un  tânăr poet talentat și de mare perspectivă.

 Manifestarea literară de la Biblioteca Municipală Gherla s-a încheiat cu un reușit recital muzical susținut de Irimie Perșa (la fluier) și tânărul Andrei Gabor, acesta din urmă încântând asistența cu câteva colinde de Crăciun și piese folk.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut