Ședință de cenaclu literar sub semnul Mărțișorului

A sosit primăvara (cel puțin calendaristic), iar scriitorii gherleni și-au recăpătat elanul de creație.

Ședința Cenaclului literar „Ion Apostol Popescu” de pe lângă Casa Municipală de Cultură Gherla, desfășurată la 1 martie, nu putea să aibă altă temă decât cea legată de Mărțișor. Chiar dacă noi sărbătorim toată luna acest simbol al primăverii, oamenii de litere din orașul Gherla au dat o semnificație deosebită zilei respective și nu întâmplător s-au întrunit chiar de 1 martie. De fapt, în ton cu luna în care ne găsim s-a derulat tot programul ședinței de cenaclu ce a avut loc în sala de lectură a Bibliotecii Municipale din centrul orașului, onorat de membrii forumului literar din localitate.

După ce președintele cenaclului literar gherlean, Constantin Istici, a vorbit despre importanța mărțișorului în literatura noastră, fiecare membru a citit din creațiile proprii, majoritatea inspirate din frumusețea și reînnoirea naturii din această perioadă, care a adus un suflu nou, tineresc, și în abordarea  tematicii alese. Printre invitați s-a aflat și preotul Edmund Dujardi (Dodo) din Cluj-Napoca, fostul președinte al Cenaclului literar „Ion Apostol Popescu”, care a prezentat și el câteva lucrări dedicate Mărțișorului. Au fost momente solemne, apreciate ca atare de foștii lui colegi, care îl așteaptă cu mult drag și în continuare la întâlnirile lunare.

Au mai citit din poeziile proprii Nicolae Suciu (decanul de vârstă al cenaclului), Ida Rognean, Vasile Dan Ungur, Irimie Perșa, Alexandru Maier și Sergiu Crăciun. Constantin Istici a prezentat câteva culegeri de folclor inspirate din sărbătoarea Dragobetelui și a Mărțișorului.

Ca de obicei, nu au lipsit momentele muzicale, de astă dată interpretate de Alexandru Kutas (Blacky), un prieten apropiat al cenacliștilor gherleni, care a cântat voce și la chitară câteva piese muzicale inspirate din frumusețea lunii Mărțișorului, dar a oferit și o surpriză plăcută recitând poezii originale. De asemenea, au  delectat publicul cu evoluțiile lor de mare succes Constantin Istici, la nai și Irimie Perșa, la fluier, ultimul cu un repertoriu pastoral.

Din programul ședinței festive a cenacliștilor gherleni nu a lipsit nici arta. Artistul plastic Ioan Galgóczy, din Gherla, a dus cu el câteva sculpturi în lemn specifice Mărțișorului și a susținut o scurtă prelegere despre simbolurile primăverii în artă. Cu această ocazie, a devenit și membru al Cenaclului  literar „Ion Apostol Popescu”.

Szekely Csaba                   

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut