Seară Ecumenică la Cluj-Napoca

Credincioși în număr mare au luat parte la ediția din 2022 a Serii Ecumenice, organizată în 22 ianuarie, în cadrul Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, la capela „Sf. Iosif” a Catedralei în construcție din Piața Cipariu, Cluj-Napoca.

Programul a fost deschis prin intrarea în procesiune a Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a preoților prezenți și a invitaților din diferite confesiuni religioase care activează în Cluj-Napoca. Oprindu-se în fața altarului, ei au depus câte o lumânare aprinsă la Ieslea lui Isus, gest inspirat de tema din acest an a Octavei: „Am văzut steaua Lui la răsărit și am venit să-L adorăm” (Matei 2,2). O iesle a lui Isus a fost amenajată special pentru această seară de rugăciune.

În calitate de gazdă a evenimentului, Preasfințitul Claudiu a urat invitaților bun-venit și a vorbit despre comuniune, despre modul tainic în care dragostea față de Cristos îi aduce împreună pe aceia care se apropie de Dumnezeu. A atras atenția la situația gravă, la provocările cu care se confruntă țara noastră și întreaga lume și a invitat la rugăciune comună, unii pentru alții și pentru toți oamenii.

La invitația Pr. Daniel Avram, moderator al evenimentului, fiecare invitat a exprimat propriile gânduri de comuniune. Înaltpreasfinția Sa Andrei, Arhiepiscopul ortodox al Vadului Feleacului și Clujului a început repetând chemarea Mântuitorului: „Ca toți să fie una”, „ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis” (Io 17, 21) și a precizat: „Pentru lumea secularizată, faptul că încă sunt dezbinați creștinii este un scandal. Și atunci este foarte simplu: până când nu putem face lucruri mari, pe acesta mai mic îl putem face: să ne rugăm lui Dumnezeu pentru unitatea creștină”.

Înalt Preasfinția Sa a vorbit despre drumul magilor, care s-au întors pe o altă cale, arătând nevoia de a continua pe o altă cale în viața noastră, „o cale bună ce duce la unitate”. A subliniat mai ales importanța lucrurilor simple: „vrajba este de la cel rău, unirea este de la Domnul Isus Cristos. Aceste lucruri simple ne adună laolaltă și întăresc în noi speranța că va fi o dată, așa cum zice Evanghelia Sfântului Ioan, «o turmă și un păstor». Așa că, ne exprimăm bucuria că în seara aceasta am fost cu domniile voastre la momentul acesta ecumenic de rugăciune pentru unitatea creștină. Să dea Dumnezeu să se și realizeze”. Pentru că, a încheiat, „așa cum Pământul gravitează în jurul Soarelui, toată viața noastră ar trebui să graviteze în jurul Domnului nostru Isus Cristos. Pe măsură ce ne apropiem de El, ne apropiem și unii de alții”.

A urmat Pr. Popesc Mihăiță-Cristian de la Protopopiatul Romano-Catolic Cluj-Dăbâca. Acesta a început cu optimism, spunând: „Ecumenismul funcționează!”. Printr-o povestire a evidențiat că noi suntem „mâinile lui Isus Cristos pe pământ, mâinile lui Dumnezeu”. De aceea, a întrebat: „ce facem cu mâinile noastre?” Pentru că „nu este totuna dacă dăm pe cineva la o parte, sau dacă îmbrățișăm; nu este totuna dacă dăm o palmă cuiva sau îi ștergem lacrimile de pe față; nu e totuna dacă îl apăsăm la pământ, sau încercăm să îl ridicăm”. A subliniat: „Noi suntem membrele lui Isus Cristos aici, pe pământ și toate acestea sunt unite într-un trup”. A încheiat, repetând: „Ecumenismul funcționează!”.

În continuare, Pr. Gáspár Károly de la Eparhia Reformată din Ardeal, a mulțumit pentru că „suntem parte a unei tradiții de rugăciune comună”. A vorbit despre închinare, oferind exemple de închinare – exemplul Profetului Daniel care nu a vrut să se închine în fața împăratului, pentru că, „închinarea adevărată este numai în fața Domnului nostru Isus Cristos”. Fiindcă, „prin închinare ne subordonăm cu tot ce avem Bunului Dumnezeu. Este ceea ce fac și magii în fața Pruncului Isus și a mamei Lui”. A dorit, în încheiere, tuturor, „acea binecuvântare divină prin care ne dăm seama că tot ce avem, tot ce îi aducem lui Dumnezeu, este o inițiere în a primi tot ce este sacru și divin din partea Bunului Dumnezeu”. Și, „tot ce noi Îi dăm mai de preț lui Dumnezeu este închinarea în fața Lui”.

Pr. Fejér Olivér, din partea Episcopiei Evanghelice Luterane din România, în câteva cuvinte s-a oprit la identitatea magilor de la Răsărit și a arătat că dincolo de apartenența lor la o anumită nație sau categorie socială, „important este că magii au înțeles ce se întâmplă și au pornit la drum. Dar, oare, cum au înțeles din apariția unei stele mai mari că s-a născut Mântuitorul și Domnitorul omenirii?”. Este pentru că „Dumnezeu a vorbit pe limba lor”. La fel, Dumnezeu se adresează fiecărui om pe limba sa maternă, astfel încât să poată să se facă înțeles.

A urmat Pr. Elekes Zsolt de la Episcopia Unitariană Cluj care a amintit experiența pelerinajului la Ierusalim, în Țara Sfântă, în timpul căruia, recent, pentru colegi ai săi au sunat alarmele aeriene și s-au auzit mesaje care cereau tuturor să se adăpostească. Astfel, „oamenii care merg în Israel au acum ocazia să vadă «steaua» rachetei, lumina războiului. Spre deosebire de aceasta, steaua de la răsărit ne-a învățat cum să iubim, i-a învățat pe magi că, și dacă nu sunt de aceeași naționalitate, de aceeași culoare, pot să meargă împreună la Domnul nostru Isus Hristos și pot să învețe de la El să iubească”.

În încheiere, Preasfinția Sa Claudiu a mulțumit „Bunului Dumnezeu pentru acest moment profund”, arătând că „nu a fost o seară formală și fiecare dintre dumneavoastră ați adus o lumină aparte și fiecare dintre noi ne-am îmbogățit de la o lumină din lumină stelei”. Întâlnirea s-a încheiat cu un moment de omagiu și reamintire a Serilor Ecumenice din anii precedenți, în care Episcopul de binecuvântată memorie, Preasfinția Sa Florentin, primea cu căldură sufletească și cuvinte de prețuire, an de an, reprezentanții confesiunilor religioase. La demisolul catedralei, la locul odihnei de veci a Episcopilor de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu și ÎPS George Guțiu, au păstrat un moment de reculegere în memoria acestora. Mai mult, Înaltpreasfinția Sa Andrei a dorit ca lumânarea pe care ar fi trebuit, conform programului serii, să o depună la ieslea lui Isus, în fața Altarului din capelă, să o depună acum, la încheierea Serii Ecumenice, la locul odihnei Episcopului Florentin, ceea ce a și făcut, cu smerită rugăciune.

V. S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut