Se separă mirosurile de la Cluj-Napoca. Supercom a demonstrat că emisiile din aer au fost sub limitele normale

Rezultatele analizelor privind calitatea aerului de la Cluj-Napoca și din zona Centrului de Management Integrat al Deșeurilor arată că nu s-au înregistrat depășiri la niciunul dintre indicatorii analizați. Investigațiile privind calitatea aerului au fost solicitate să fie efectuate de operatorul de salubritate Supercom la o firmă specializată în acest domeniu după ce în ultimele zile clujenii au reclamat un miros neplăcut în oraș.

Supercom a transmis că rezultatele confirmă că sursa mirosului nu este de la CMID, toate măsurătorile fiind sub limitele normale de emisii.

„Celula 1 depozitare, componentă a CMID Cluj, este operată în conformitate cu „Manualul de operare” și în conformitate cu legislația în vigoare (Normativul 757), fiind acoperită zilnic cu material de acoperire, în vederea eliminării riscului apariției mirosurilor. În această perioadă cu temperaturi ridicate, emisiile celulei sunt reduse la minimum datorită faptului că nu există umiditate care să mărească riscul apariției mirosurilor, fiind necesară chiar umectarea celulei pentru reducerea riscului de incendiu. În această perioadă nu au fost realizate sistematizări, nivelări, taluzări. Au fost realizate doar acțiuni care țin de activitatea curentă — descărcări, împingeri și nivelări în subcelule de depozitare, pe suprafețe sub 100 mp. — cu impact foarte mic în apariția de mirosuri sau praf. Stația de levigat, aferentă CMID Cluj, funcționează în flux continuu și în parametri, așadar nu se poate pune problema apariției mirosurilor din cauza prezenței levigatului. Activitățile de tratare în incinta TMB și a Stației de Sortare se realizează în conformitate cu procedurile de lucru avizate de autoritatea contractantă și sunt în concordanță cu Normativul 757, care reglementează operarea acestor facilități. Suplimentar, începând cu luna iulie, a fost mărit numărul de oameni care realizează curățenia, datorită curenților de aer care împrăștiau deșeurile în amplasament.

Referitor la „incidentul de luni şi marți” SC SUPERCOM SA consideră că nu a existat nici un incident în interiorul CMID CLUJ, sursa mirosurilor din orașul Cluj-Napoca neputând fi imputabilă SC SUPERCOM SA prin activitatea din CMID CLUJ, acest lucru fiind confirmat verbal de toate autoritățile prezente în amplasament care nu au identificat decât un miros în canalizarea internă de ape pluviale și doar la nivelul solului.

Pentru a preîntâmpina această opinie generală, nefundamentată, a fost comandată testarea de mirosuri în amplasament, de către SC SUPERCOM SA, prin laboratorul autorizat Wessling România cu 2 puncte de măsurare: un punct pe celulă si un punct pe platforma TMB — pentru care anexăm rezultatele obținute. Rezultatele confirmă cele susținute de noi, toate măsurătorile fiind sub limitele normale de emisii. Menționăm că prelevările au fost efectuate cu toate autoritățile prezente în amplasament”, a transmis Supercom.

În raportul cu datele prezentate de firma specializată în analize de protecția mediului se arată că s-au prelevat în prezența autorităților clujene din două puncte din zona CMID și din zona Expo Transilvania din Cluj-Napoca. De asemenea, se menționează că prelevarea probelor de aer s-a făcut pe o durată de 30 de minute.

Rezultatele obținute au arătat că nu s-au înregistrat depășiri la niciunul dintre indicatorii analizați.

Tema mirosului urât din Cluj-Napoca din ultimele zile a fost dezbătută și în cadrul ședinței de consiliu județean de joi.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe a declarat că instituțiile care trebuiau să se stabilească sursa mirosului nici acum nu au putut stabili acest aspect, menționând că prestatorul de salubritate a constata cu firmă de specialitate că mirosul care se simțea în oraș nu provine de acolo.

„Au apelat la o firmă de specialitate pentru o astfel de expertiză pe intensitatea mirosului, au luat probe de miros din trei puncte din oraș, de la fața locului sau Expo Transilvania. Concluziile sunt că rezultatele au arătat că nu a fost înregistrate depășiri. Noi aveam mirosul, iar firma care a expertizat a dat societății acest răspuns. Am continuat să verificăm de unde e mirosul”, a spus Tișe, joi, la finalul ședinței de Consiliu Județean.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut