Dej: Școala Academică „Dr. Teodor Mihali – Bancherul”- Ediția a VII-a

Sub egida Filialei Cluj a Academiei Române, la sfârșitul săptămânii trecute (5-6 mai), în Sala Amfiteatru a Liceului Teoretic „Al. Papiu Ilarian” din Dej a avut loc ediția a VII-a a Școlii Academice „Dr. Teodor Mihali – Bancherul” (SATM). Organizat de Secțiunea Economică a Asociațiunii ASTRA, Institutul de Istorie „George Barițiu” Cluj-Napoca al Academiei Române și Despărțământul Dej al ASTRA, evenimentul (cuprinzând prelegeri și dezbateri interdisciplinare de istorie, economie, sociologie și antropologie) s-a desfășurat sub titlul generic Istorie și economie la Confluența Someșurilor și a avut ca temă: „Criza în spațiul românesc: de la crize economice la criza valorilor”.

Manifestarea a fost deschisă, vineri, de către ec. dr. Radu Gavrilă, președintele Despărțământului „Dr. Teodor Mihali” Dej al ASTRA, amfitrionul acestei reuniuni de o înaltă ținută științifică, atât prin subiectele abordate, cât și prin valoarea participanților, profesori universitari, cercetători științifici, profesori și doctoranzi din Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Sibiu, Jibou, Târgu Lăpuș, Șomcuta Mare, Căpâlna, Dej și Sighet, per total fiind susținute 21 de comunicări (8 online).

După mesajele de salut adresate invitaților și publicului, din partea ASTRA Sibiu și instituțiilor implicate în organizarea evenimentului, dr. Iosif Marin Balog (Cluj-Napoca), directorul Școlii rectorale Istorie și Arheologie din cadrul Academiei Române, a preluat rolul de moderator, prezentând totodată și comunicarea: „Crizele suprapuse din 1815-1817 și implicațiile lor în Monarhia Habsburgică și Transilvania”. Următorii conferențiari au fost: prof. univ. dr. Ioan Chirilă (Cluj-Napoca) – „Crisis și Haos – soluția Ninive, lecții profetice actuale (Cartea Iona)”; istoricul teolog dr. Paul Ersilian (Cluj-Napoca) – „Edificarea Catedralei eparhiale din Cluj de către Episcopul Nicolae Ivan în contextul provocărilor și crizelor economico-financiare”; prof. Cristian Păltinean (Dej) – „Poporul român: destin sau criză morală la cumpăna dintre milenii”; muzeograf dr. Ion Boroica (Sighet) – „ASTRA în Maramureș în preajma Primului Război Mondial”; preot drd. Mihai Bumb (Căpâlna) – „Un arhiereu în istoria frământată a secolului XX: arhiepiscopul Teofil Herineanu. Contribuții documentare.” și istoricul dr. Marian Horvat – „Vicecomiții Cămării de sare din Dej (sec. XIV-XVI)”.

A doua zi a lucrărilor Școlii Academice SATM, au fost deschise online de prof. univ. dr. Cornel Sigmirean (Târgu Mureș), directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai” al Academiei Române, care a transmis un mesaj de salut din partea instituției și a prezentat un studiu pertinent privind „Crizele identității. Începutul Marelui Război”. Moderator: conf. univ. dr. Ion Cârja (Cluj-Napoca), domnia sa fiind și autorul prelegerii „Între criza de identitate și adaptarea la noi orizonturi. Experiența academică a lui Ioan Boroș la Viena (a doua jumătate a sec. al XIX-lea)”. Au urmat prelegerile susținute de: cercetător dr. Gabriel-Virgil Rusu (Cluj-Napoca) – „Vrăjitoarele de pe Someșuri. Ileana Lenard din Tărpiu”; dr. Viorel Filip-Gherman (Târgu Lăpuș) – „Aspecte privind economia rurală în Țara Lăpușului la începutul sec. XX”: dr. Alexandra Oana Chira (Șomcuta Mare) – „Contribuții cu privire la rolul Someșului în economia Evului Mediu”; prof. Marilena Buburuz (Dej) – „Un secol de exercițiu democratic în România: 1923-2023”; prof. Daniel Zdrâncu (Dej) – „Cine (mai) suntem noi? O scurtă radiografie psiho-istorică” și dr. Radu Gavrilă (Dej) – „Criza agrară în România interbelică în opera prof. Vasile Bozga”.

Pe parcursul celor două zile, prin mijlocirea platformei ZOOM, au fost prezenți de asemenea: prof. univ. dr. Ioan Lumperdean (Cluj-Napoca), prof. univ. dr. Ioana Crețu (Sibiu), prof. univ. dr. Mircea Popa (Cluj-Napoca), prof. Györfi-Deák Gyuri (Jibou), drd. Bogdan Tofan (Cluj-Napoca) și drd. Aurora Ciotlăuș (Cluj-Napoca).

Tot în cadrul actualei ediții a avut și o expoziție de carte veche (și nouă), un loc aparte fiind ocupat de „Enciclopedia Română” de dr. Corneliu Diaconovich. Cunoscută și sub numele de „Enciclopedia ASTRA” a fost prima enciclopedie româneasca publicată în trei volume, între anii 1898-1904 (Sibiu), și a fost realizată sub auspiciile Asociațiunii Transilvane pentru Literatura și Cultura Poporului Român.

Dincolo de întâlnirile mirabile oferite de fiecare dintre edițiile SATM și calitatea lucrărilor prezentate, materializate an de an în volumele publicate de Editura ASTRA-Dej, remarcabile sunt de asemenea și atmosfera care domină reuniunile și discuțiile colocviale dintre invitați și public. Așa că, la finalul Școlii Academice „Dr. Teodor Mihali – Bancherul” – 2023, nu pot decât să închei cu un citat din „Bilanț istoriografic și continuitate de proiect” de prof. dr. Ioan Bolovan, directorul Institutului de Istorie „George Barițiu“ din Cluj-Napoca al Academiei Române: „… Faptul că proiectul merge înainte este un lucru lăudabil, pentru că noi lansăm, de regulă, mai ales după 1989 încoace, multe proiecte, facem una-două ediții, unul-două volume și după aceea, scăzând entuziasmul, moare proiectul respectiv. Iată că prin strădaniile Astrei dejene, prin domnul Radu Gavrilă, proiectul merge înainte, lăsând deoparte vremurile mai deosebite care ne-au încercat în anii din urmă datorită pandemiei”. Cuvinte scrise în prefața volumului Istorie și economie la Confluența Someșurilor – SATM 2022 (Editura ASTRA-Dej, 2022), cuvinte valabile și astăzi.

V.M.
Foto: Augustin Iagăr

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut