Se încinge lupta pentru șefia PNL

Congresul PNL se apropie, iar liberalii își „ascut săbiile”. Cei doi candidaţi la preşedinţia PNL, Ludovic Orban şi Florin Cîţu, au făcut, zilele trecute, aprecieri cu privire la rezultatul votului de la Congres, Orban afirmând că scorul va fi „strâns”, iar Cîţu că a intrat în cursă ca să câştige şi asta se va întâmpla. Lupta dintre cei doi se încinge, însă opoziția atrage atenția că nu e firesc ca un scrutin intern să afecteze întreaga scenă politică românească.

„Alegerile interne din PNL ar fi trebuit să fie niște alegeri interne ale unui partid național și liberal, așa cum, teoretic, acest partid ar trebui să fie. Alegerile din fruntea unui partid care-și definește clar valorile, pe care și le asumă și le urmează, nu ar trebui să aibă o influență majoră asupra politicii naționale. Un partid nu-și poate schimba paradigma prin care se definește în funcție de un context. Nu aste e situația aici”, spune deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

Parlamentarul mai subliniază că nu acest lucru se întâmplă în cazul alegerilor din PNL. „În funcție de tabăra care va câștiga alegerile, valorile și principiile par a se modifica radical. Pe de o parte, avem o grupare așa-zis progresistă, care-l susține pe premierul Cîțu, și alte așa-zis mai conservatoare, care îl susține pe Orban. O impresie falsă. Această polarizare în tabere este, în opinia mea, doar aparentă. Exponenții celor două tabere se aseamănă destul de bine. E adevărat că una este mai radicală, iar cealaltă mai puțin radicală. Însă diferența dintre ele este una de nuanță, una este mai rece, iar cealaltă mai căldicică. Personal, i-aș prefera pe cei mai reci, care-și definesc mai clar principiile și valorile, care nu au un discurs duplicitar, cu diferențe între vorbe și fapte. Mi-e teamă că discursul este duplicitar în ambele tabere”, afirmă Alin Coleșa.

Deputatul mai atrage atenția că indiferent de rezultat, politica PNL nu se va schimba prea mult. “Am asistat la o luptă destul de urâtă, în care uneori s-au folosit instituțiile statului, însemnele oficiale. În întrecerea internă a unui partid acest lucru este inacceptabil. În concluzie, cred că indiferent care dintre tabere va câștiga, politica PNL nu se va schimba prea mult. Vom asista la aceeași depărtate de valorile naționale și de la libertate”, mai declară Alin Coleșa.

Și unii specialiști subliniază că este îngrijorător că, pentru câștigarea acestei bătălii interne din PNL, actorii implicați nu ezită să nesocotească angajamentele luate nu doar față de cetățeni, ci și față de partenerii de coaliție.

Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, atrage atenția că în ultimele săptămâni, o serie de alegeri organizate în filialele județene ale PNL și, în primul rând, cele organizate la filiala municipiului București, s-au soldat cu victorii mai largi sau mai strânse ale susținătorilor lui Florin Cîțu, de unde și impresia ca balanța voturilor de la congresul din septembrie va înclina în favoarea sa. „Ceea ce încearcă să facă Ludovic Orban este să inducă o tendință inversă, mizând pe cunoașterea sa detaliată a filialelor partidului și pe frustrările resimțite de diverși lideri ai organizațiilor mai mici, care este posibil să se simtă ignorați de un Flotin Cîțu dornic de a a-și asigura sprijinul filialelor cu delegații numeroase la congres.

Este insă îngrijorător că, pentru câștigarea acestei bătălii interne din PNL, actorii implicați nu ezită să nesocotească angajamentele luate nu doar față de cetățeni, ci și față de partenerii de coaliție. Exemplul cel mai elocvent este nefericita numire in cadrul Ministerului Afacerilor Externe pe un post de secretar de stat pentru relația cu Institutul Cultural Român a lui Andrei Novac, un apropiat al liderului PNL Constanța, filială care, evident, îl va susține la congres pe premierul Cîțu”, spune Sergiu Mișcoiu.

În opinia sa, “nu există nicio justificare strategică sau administrativă pentru existanța unui astfel de secretariat de stat, devenind astfel evident că sunt menținute practicile din anii 1990: se înființeazăde funcții și se creează chiar și instituții cu scopul exclusiv de a hrăni clientela politică”.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut