Se închid barurile și restaurantele din Gherla și Dej

Activitatea cu publicul din interior a cafenelelor, restaurantelor și a operatorilor care desfășoară activități de jocuri de noroc din municipiile Dej și Gherla va fi suspendată ca urmare a depășirii în aceste localități a ratei de incidență de infectare cu coronavirus de 1,5 la 1000 de locuitori. Măsura a fost luată luni de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și se aplică începând cu 6 octombrie până când pragul de incidență de contaminare scade sub 1,5 la 1000 de locuitori.

Având în vedere incidența cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile din municipiile Dej și Gherla, județul Cluj, unde au fost depășite pragurile de 1,5/1000 de locuitori(1,66 la Dej și 1,57 la Gherla) s-a dispus începând cu data de 06.10.2020 până la atingerea unei rate de incidență mai mică sau egală cu 1,5/1000 de locuitori pe raza celor două municipii următoarele măsuri:

a) suspendarea activităților cu publicul a tuturor operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum a produselor alimentare sau nealimentare alcoolice și nealcoolice de tipul restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor;

b)suspendarea activității restaurantelor și cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare. Activitatea restaurantelor și cafenelelor din interiorul pensiunilor, hotelurilor sau a altor unități de cazare este permisă doar pentru clienții cazați în hotel.

c) suspendarea activității cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc”, se arată în măsura Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj.

Măsura mai prevede că pentru operatorii prevăzuți la articolele a și b se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective.

Tot în ședința Comitetului pentru Situații de Urgență s-au mai luat o serie de măsuri ce vizează o serie de unități de învățământ. Astfel, începând cu 6 octombrie, școlile din muncipiile Dej, Gherla, orașul Huedin și comuna Florești vor trece la scenariul de funcționare 2. Acest scenariu presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a opta și a douăsprezecea, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea prin rotație – una sau două săptămâni –  a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu.

De asemenea, Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej și Colegiul Național „Petru Maior” din Gherla va trece la scenariul de funcționare 3, adică participarea tuturor preșcolarilor și a elevilor la activități online .

Liceul Teoretic ELF și Grădinița Universul Copiilor din Cluj-Napoca vor trece de la scenariul de funcționare 1, învățământ față în față, la scenariul 2 .

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a mai decis ca începând cu 7.10.2020, purtarea măștii de protecție este obligatorie pentru toate persoanele cu vârsta de peste cinci ani, astfel încât să acopere gura și nasul, pe o rază de 100 de metri în jurul unităților de învățământ preuniversitar din județul Cluj. Nerespectarea măsurii atrage sancționarea cu amendă cuprinsă între 500 și 2500 lei.

Prefectul Mircea Abrudean

Prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean a anunțat că în prezent cele trei spitale de tratare a pacienților COVID din Cluj-Napoca funcționează la capacitate maximă, atât secțiile de terapie intensivă cât și celelalte secții, precizând că în perioada următoare va mai fi deschisă o unitate de Terapie Intensivă. „Sistemul medical, medicii și toată lume fac eforturi pentru a gestiona cum trebuie situația cum trebuie însă nu este suficient. Oamenii trebuie să înțeleagă că situația devine problematică și trebuie să ne luăm măsuri pentru a nu ajunge la spital”, a spus prefectul, care a ținut să facă apel la clujeni să devină mai responsabili și să înțeleagă că trebuie respectate măsurile impuse de autorități. „Situația devine tot mai gravă și vă dați seama că vorbim de județul Cluj unde infrastructura medicală este performantă. De aceea, fac apel la responsabilitate maximă. Nu este cazul să tratăm cu lejeritate măsurile impuse pentru că ajungem în situații nedorite”, a precizat Abrudean.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut