Se complică tot mai mult lucrurile în dosarul Cherecheș de la Curtea de Apel Cluj

Flagrantul făcut de DNA asupra socrilor primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș complică tot mai tare lucrurile în dosarul de corupție aflat pe rolul Curții de Apel Cluj.

Magistratul care judecă dosarul în care este inculpat edilul băimărean a formulat cerere de abținere, însă colegii săi au respins solicitarea. Apărătorii nu exclud acum posibilitatea de a recuza judecătorul care a făcut denunțul penal împotriva socrilor primarului și nici strămutarea dosarului.

 

Curtea de Apel Cluj a transmis, vineri, un comunicat de presă în care a anunțat că judecătoarea Fărcaș Hîncan Georgiana Rodica a înștiințat în 9 noiembrie a.c. Curtea de Apel Cluj cu privire la faptul că a formulat un denunț în legătură cu o tentativă de corupere prin dare de mită.

„Referitor la informaţiile apărute în mass-media cu privire la existenţa unei tentative de corupere prin dare de mită a unui magistrat din cadrul Curţii de Apel Cluj, vă transmitem următoarele: La data de 9 noiembrie 2023, conducerea Curții de Apel Cluj a fost înștiințată de către doamna judecător Georgiana-Rodica Fărcaş-Hîngan de faptul că domnia sa a formulat un denunț în legătură cu o tentativă de corupere prin dare de mită.

Demersurile d-nei judecător au fost impuse de obligațiile instituite prin dispoziţiile art. 5 alin. 1 lit. k din Hotărârea CSM nr. 3.243 din 22 decembrie 2022, precum si prin dispoziţiile art. 64 alin. 1 lit. f din Codul de procedură penală.

Denunțul formulat a declanșat urmărirea penală astfel încât, fiind vorba despre o anchetă în curs, Curtea de Apel Cluj nu poate formula nicio opinie cu privire la aceste aspecte.

Așa cum este deja cunoscut, doamna judecător a formulat la data de 9 noiembrie 2023 o cerere de abţinere în ceea ce privește judecata apelului care face obiectul dosarului penal nr. 2537/117/2016, privindu-l pe inculpatul Cherecheș Cătălin, cerere care însă a fost respinsă de completul învestit cu soluţionarea acesteia.

Până la data de 9 noiembrie 2022, doamna judecător Georgiana-Rodica Fărcaş-Hîngan nu a formulat nicio altă declaraţie de abţinere în cauza penală ce face obiectul dosarului nr. 2537/117/2016 al Curţii de Apel Cluj.

Cu privire la speculația apărută din presă vizând existenţa unei presupuse relaţii de rudenie sau prietenie între membrii familiei doamnei judecător Georgiana-Rodica Fărcaş-Hîngan şi persoanele vizate de denunţ, precizăm că această informaţie a fost categoric dezminţită de doamna judecător.

În dosarul penal cu  nr. 2537/117/2016, a mai fost formulată anterior o cerere de abţinere de la soluţionarea cauzei de către un membru al completului de apel, pe motiv că între acesta şi inculpat există o relaţie de rudenie într-un grad îndepărtat (mai mare de gradul IV), fiind indicate prevederile art. 64 alin. 1 lit. f) Cod procedură penală. Cererea de abţinere a fost respinsă ca nefondată de către completul de judecată pentru soluţionarea incidentului procedural din care a făcut parte doamna judecător Georgiana-Rodica Fărcaş-Hîngan, potrivit încheierii penale din data de 26 mai 2022”, a anunțat Curtea de Apel.

După ce a fost respinsă cererea de abținere formulată de magistratul Fărcaș Hîncan Georgiana Rodica, apărarea lui Cătălin Cherecheș ar mai avea două posibilități pentru ca dosarul să nu mai aibă legătură cu acest judecător. Odată ar fi recuzarea judecătoarei Fărcaș Hîncan Georgiana Rodica, iar dacă nu se admite o astfel de acțiune mai există posibilitatea cererii de strămutare a cauzei.Făclia a stat de vorbă cu avocatul Răzvan Doseanu, apărătorul lui Cătălin Cherecheș pentru a vedea ce efecte are dosarul în care sunt cercetații socrii primarului asupra cauzei aflată pe rolul Curții de Apel Cluj și care este judecată de un complet din care face parte și Fărcaș Hîncan Georgiana Rodica.

Apărătorul a spus că în prezent situația din dosarul Cherecheș este cu totul alta, indicând ca elemente de strămutare solidaritatea celorlați magistrați cu Fărcaș Hîncan Georgiana Rodica dar și presiunea mediatică.

Apărătorul a explicat că deocamdată așteaptă motivare de la încheierea de respingere a cererii de abținere pe care a formulat-o Fărcaș Hîncan Georgiana Rodica.

„Am considerat că totuși un magistrat ar putea să fie imparțial într-un astfel de dosar. Gândiți-vă ce înseamnă să te judece exact magistratul care a colaborat cu DNA”, a spus avocatul.

El a afirmat că nu există risc de prescripție în cazul în care s-ar schimba vreun membru al completului din dosarul Cherecheș.

„Dacă ar fi un alt magistrat s-ar implica să pună concluzii doar pe apel, putându-se da termen de azi pe mâine. Asta e o falsă problemă (prescripția-n.n), e doar o poveste pentru că în apel nu s-au administrat probe și nu s-a audiat niciun martor. S-au respins toate probele și s-a judecat apelul”, a precizat avocatul. El a explicat că faptele în acest dosar se prescriu doar în luna iunie.

Răzvan Doseanu susține că e surprinzător ce s-a întâmplat în condițiile în care apărarea spera la o soluție pozitivă în dosarul Cherecheș deoarece urma să fie aplicată o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție obligatorie pentru toate instanțele care spune că un denunțător nu poate realiza pe cont înregistrări în lipa unei autorizări din partea unui judecător de drepturi și libertăți. Avocatul a precizat că denunțătorul din dosarul primarului din Baia Mare nu a fost autorizat în mod expres de către procuror. „În această situație se pune problema nulității absolute a acelor probe din dosar cu consecința excluderii acelor probe din dosar. Și atunci se pune întrebarea de ce ar fi fost nevoie de o intervenție pentru a se aplica o decizie obligatorie a Înaltei Curți”, a menționat Răzvan Doseanu.

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut