Se complică lucrurile în cazul emisiunii de la TVR Cluj oprită de la difuzare

Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Coruptiei si pentru Petitii a Camerei Deputatilor îi solicită lui Dan Cristian Turturică- președinte-director General al Societății Române de Televiziune să clarifice prezumtivul act de cenzură exercitat abuziv de conducerea temporară a Studiolui Teritorial Cluj în privința emisiunii realizate pe tema relațiilor româno-ungare și care urma să fie difuzată în contextul împlinirii a 102 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. Totodată, reprezentanții Comisiei anunță că după primirea răspunsurilor, își rezervă dreptul de a invita Conducerea Societății Române de Televiziune să facă precizări suplimentare în cadrul unei audieri”.

În ședința din data de 15 iunie 2022, Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Coruptiei si pentru Petitii a Camereai Deputatilor a decis să solicite, în prima instanță, domnului Dan Cristian Turturicăpreședinte-Director General al Societății Române de Televiziune, mai multe informații și clarificări referitoare la memoriul adresat Comisiei de Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind- Filiala TVR Cluj, cu privier la o situație deja devenită publică, referitoare la un prezumtiv act de cenzura exercitat abuziv de conducerea temporara a Studiolui Teritorial Cluj în privinta unui produs jurnalistic oprit de la difuzare.

În acest sens, Comisia a solicitat următoarele clarificări: cConducerea TVR are în vedere cercetarea directă, la fața locului, a situației reclamate de Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind – Filiala TVR Cluj? Dacă da, vă rugăm să ne aduceți la cunoștință, cât mai curând posibil, constatările și concluziile respective; care sunt atribuțiile stabilite pentru conducerea studioului teritorial TVR Cluj în privința opririi de la difuzare a unor produse jurnalistice? Care sunt procedurile, termenele și criteriile stabilite de SRTv în privința opririi de la difuzare? Jurnaliștii TVR cărora le sunt oprite de la difuzare produsele jurnalistice dispun de o cale de apel la decizie? Care sunt garanțiile, stabilite la nivelul TVR, în privința obiectivității măsurilor de oprire de la difuzare, astfel încât să nu se aducă atingere libertății de exprimare a jurnaliștilor?

Dată fiind importanța asigurării libertății presei și a libertății de exprimare în România, Comisia a decis că, ulterior primirii răspunsurilor legal fundamentate, și a documentelor care au fost solicitate, își rezervă dreptul de a invita Conducerea Societatii Romane de Televiziune să faca precizări suplimentare în cadrul unei audieri”, a declarat Steluța Cătăniciu, președintele Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Coruptiei si pentru Petitii a Camerei Deputatilor.

O emisiune realizată de TVR Cluj pe tema relațiilor româno-ungare și care urma să fie difuzată în contextul împlinirii a 102 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon nu a mai primit acceptul pentru a fi prezentată publicului.

Este vorba de emisiunea „Reporter Special” realizată de jurnalistul Romeo Couți. La dezbaterea din platou a participat ca invitat reputatul istoric și diplomat Alexandru Ghișa, atașat cultural la Ambasada României din Budapesta în perioada 1987 – 1989, consilier politic la aceeași Ambasadă în perioada 2000 – 2005, unul dintre cei mai buni specialiști pe care îi are România în relațiile româno-ungare. Un alt invitat a fost Tudor Păcuraru, filolog, absolvent al Universității București, șef de promoție pe țară al Facultății de limbi și literaturi străine, seria 1983, fost ofițer de informații.

În cadrul emisiunii s-a încercat găsirea unor răspunsuri la întrebări precum: a ajuns statul maghiar să suplinească ceea ce statul român nu face pentru minoritatea maghiară din Transilvania? de ce 95% dintre ungurii ardeleni pun accentul pe atașamentul față de Transilvania și doar 10% dintre ei consideră că România nu este patria lor? este Viktor Orban agent al serviciilor secrete ruse? unde este Bucureștiul în relația cu Budapesta?

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut