Se cere finanțare europeană pentru proiectele metroului și trenului metropolitan

Municipiul Cluj-Napoca, prin Comitetul European al Regiunilor, a solicitat finanțare europeană pentru proiectele trenului meteropolitan și metroului. Cu sprijin financiar european, aceste proiecte vor putea fi implementate începând cu exercițiul financiar 2021-2027.
„Am susținut, alături de mai mulți primari din orașe importante din Uniunea Europeană, în cadrul dezbaterii Raportului „Challenges for public transport in cities and metropolitan regions”, finanțarea europeană consistentă a proiectelor viitoare de mobilitate europeană bazate pe tren metropolitan și metrou”, a declarat primarul Emil Boc.
Decizia Comitetului European al Regiunilor va fi comunicată Parlamentului European și Consiliului European, instituții care au competență decizionala finală în ceea ce privește aprobarea susținerii financiare începând cu anul 2021.
„Pandemia va trece (sperăm cât mai repede) și trebuie extinse modalitățile alternative la transportul cu mașina: este vorba despre mobilitatea nepoluantă – verde – bazată pe autobuze electrice, tramvai, troleibuze, tren metropolitan, metrou. În acest fel se va recâștigă rapid încrederea oamenilor în transportul public și sănătatea noastră va fi mai bine protejată. Primăria Cluj-Napoca lucrează în acest moment la pregătirea implementării a două proiecte de mobilitate verde, nepoluantă: tren metropolitan și metrou”, a mai spus Emil Boc.
Vă reamintim că planul național de investiții și relansare economică elaborat recent de guvern include, la infrastructura de transport, proiectele Primăriei Cluj-Napoca ce vizează metroul și trenul metropolitan. Concret, în plan au fost incluse proiectele metrou Cluj-Napoca – magistrala Gilău – Florești – Cluj-Napoca și tren metropolitan Nădășelu – Baciu – Cluj-Napoca – Apahida – Jucu – Bonțida.
Recent, viceprimarul Dan Tarcea atrăgea atenția că este vorba de o investiție care depășește un miliard de euro, care, în acest moment, se poate realiza prin accesare de fonduri europene, în parteneriat cu guvernul.

A.M.C.

Articole din aceeasi categorie