Se bate toba la Ministerul Muncii

Mai mulți toboșari vor bate toba în fața Ministerului Muncii, pentru ca ministrul Marius Budăi să înțeleagă majorarea cu 361 de lei a salariului minim este egală cu praful de pe tobă.

Protestul este anunțat pentru marți, 26 iulie, la ora 10, în fața Ministerului Muncii și este organizat de comunitatea Declic, un ONG care a inițiat anterior o petiție pentru un salariu minim decent în România, semnată de 61.000 de persoane. Protestatarii cer să se coreleze salariul minim cu valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent, și apreciază că salariul minim net de 1524 de lei pe lună îi condamnă pe angajați ”la o luptă continuă cu sărăcia, lună de lună, iar cele câteva „picături”, oferite în plus de guvernanți la creșterile anuale ale salariului minim, sunt doar o amăgire cinică”. Cei de la Declic afirmă că Marius Budăi ”plănuiește o creștere cât mai mică a salariului minim pentru anul viitor”, deoarece patronatele ”vor ca salariul minim să nu depășească 50% din salariul mediu național”, respectiv 1885 de lei, iar un român ar avea nevoie de minimum 2.708 lei să poată acoperi nevoile de bază ale traiului. Ei mai susțin că un anunț oficial în acest sens va fi făcut la începutul lunii septembrie, și soclită ca salariul minim pentru 2023 să fie calculat în funcție de coșul minim de consum pentru un trai decent și nu ca jumătate din salariul mediu.

Declic a organizat și anul trecut un protest pe această temă, iar Raluca Turcan ministrul de atunci a promis că va concepe o formulă de calcul a salariului minim care să includă și valoarea coșului de consum, însă ulterior ea a fost demisă.

Reamintim că, în conformitate cu legislația în vigoare, valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent este un indicator pe baza căruia trebuie calculat salariul minim pe economie. În ultimii ani, Institutul Național de Statistică nu a calculat valorea acestui indicator, însă a făcut-o Fundația Friedrich-Ebert Stiftung. În septembrie 2020, pentru o familie de doi adulți și doi copii valorea era de 7.278 lei pe lună, pentru o familie de doi adulți și un copil era de 6.194 lei pe lună, pentru o familie de doi adulți fără copii era de 4.597 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură era de 2.818 lei pe lună.

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut