Se amână depunerea declarației de beneficiar real

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a anunțat că Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru prelungirea unor termene privind depunerea unor documente prevăzute în sarcina persoanelor juridice înregistrate la Registrul Comerţului.

Ordonanţa stabileşte termenul pentru depunerea declaraţiei anuale de beneficiar real în anul 2021 la data de 1 octombrie, indiferent de data aprobării situaţiilor financiare anuale.
Declaraţia anuală de beneficiar real a fost reintrodusă prin Legea nr. 101/2021 cu un termen de depunere de 15 zile de la data aprobării situaţiilor financiare anuale. „Acest termen scurt a fost introdus chiar în perioada în care persoanele juridice obligate să depună declaraţia anuală de beneficiar real aprobă situaţiile financiare anuale”, se spune într-un comunicat al Ministerului, are afirmă că acest lucru a generat incertitudine privind obligaţiile de declarare ale persoanelor juridice prin raportare la momentul aprobării situaţiilor financiare şi cel al intrării în vigoare a Legii nr. 101/2021.
„Ordonanţa de Guvern adoptată răspunde atât nevoii ca la sfârşitul perioadei de raportare Registrul beneficiarilor reali să colecteze datele tuturor persoanelor juridice supuse raportării, cât şi ca această colectare să aibă loc într-o fereastră de timp previzibilă şi rezonabilă, indiferent de momentul aprobării situaţiilor financiare anuale”, se mai spune în comunicat.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut