Scurgeri de ulei hidraulic pe Someșul Mic

Reprezentații Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Cluj au fost solicitați să ia măsuri în urma unor scurgeri de ulei hidraulic în Someșul Mic provocate de defectarea unui utilaj al societății care execută lucrările în cadrul proiectului de amenajate a râului. În urma incidentului produs pe Someșul Mic, au fost prelevate probe de apă, însă analizele de calitate sunt încă în lucru.

“Ieri, 31 martie 2022, defectarea unui utilaj al societății care execută lucrările în cadrul proiectului Primăriei municipiului Cluj-Napoca a cauzat scurgeri de ulei hidraulic în Someșul Mic. Societatea a intervenit pentru izolarea utilajului și curățarea albiei. În cursul zilei de ieri, utilajul a fost retras din râu.

Ca urmare a sesizării Organizației pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului Cluj-Napoca,reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Cluj s-au deplasat imediat la fața locului și au verificat cursul de apă în zona semnalată (Podul Elisabeta). La suprafața apei erau irizații, pe o distanță de aproximativ 20 de metri. De asemenea, au fost verificate atât tronsonul cursului de apă din amonte, unde se deșfășoară lucrările, cât și cel din aval. Personalul SGA Cluj a rămas în zona Parcului Armătura, fiind pregătit să intervină, în cazul în care ar fi fost necesar. În aval, nu au mai fost observate irizații, pelicula disipându-se prin cele două praguri de fund din zona Podului Elisabeta”, a anunțat SGA Cluj. 

Vineri dimineața, angajații SGA Cluj au reluat verificările. “Nu au mai fost observate urme ale incidentului produs ieri. Din datele de care dispunem până în acest moment, rezultate din investigaţiile în teren, apreciem că efectul produs este unul local. Totodată, specialiștii Laboratorului Regional de Calitatea Apei din cadrul instituției noastre au prelevat probe de apă. În momentul actual, analizele sunt în curs de determinare.  Vom reveni cu informații, în momentul în care vor fi procesate rezultatele analizelor calitative ale probelor de apă”, a anunțat SGA Cluj.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut