Scumpiri la foc continuu ale tuturor produselor industriale. Chiar și apa s-a scumpit

In decurs de numai un an, toate produsele industriale și-au majorat cu mult prețurile la poarta fabricii, de majorări substanțiale fiind afectate și produsele indispensabile vieții de zi cu zi.

Datele furnizate de Institutul Național de Statistică indică majorări de prețuri enorme față de anul trecut a tuturor produselor industriale, fără excepție. De departe, cea mai mare scumpire față de iulie anul trecut este la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, sector în care prețurile au crescut cu un procent aberant, de 178,19%. Creșteri mari de prețuri au avut loc în toate domeniile care furnizează pproduse de strictă necesitate: în

Industria alimentară majorarea este de 28,96% față de anul trecut, în Fabricarea băuturilor – de 10,21%, în Fabricarea produselor din tutun – de 30,13%, în Fabricarea produselor textile – de 8,80%, în Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – de 6,31%, în Fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie – de 33,29%, în Fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice – de 4,74 %, în Fabricarea de mobilă – de 19,46%, în Fabricarea substanţelor şi a produselor chimice – de 52,01%, iar în Fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor – de 10,21%. De scumpiri nu a scăpat nici măcar Captarea, tratarea şi distribuţia apei – sector unde prețurile s-au majorat cu 19,93%.

Din păcate acest trens al creșterii prețurilor poate fi observat nu doar față de anul trecut, cui și de la o lună la alta. Astfel, dacă față de iulie 2021, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 52,3%, fafță de luna anterioară (iunie 2022) prețurile au crescut cu un neliniștitor 5,2%.

Suntem campioni europeni la creșteri de preț

De altfel, România are, de departe, cele mai mari scumpiri dintre toate statele Uniunii Europene, și mult peste media generală de 37,8%. Datele Oficiului European pentru Statistică arată că cele mai mari creșteri anuale ale preţurilor producţiei industriale au fost înregistrate în România (67,4%), Bulgaria (55,9%) şi Danemarca (55,1%). După cum se poate observa, procentul avansat de Eurostat este peste cel al Institutului Național de Statistică.

Din nefericire ne află și în topul lunar al majorărilor de preț, pe prima poziție situându-se Irlanda (cu 26,1%), Ungaria (cu 9,4%), Bulgaria (cu 8%) şi România (cu 6,8%).

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut